Правилно прочетохте - първата летяща кола, която реално можете да си поръчате, е факт. Нарича се PAL-V Liberty, а официалното ѝ представяне се очаква да бъде по време на автоизложението в Женева през следващия месец. Според създателите ѝ това е първата летяща кола, която отговаря на всички законови изисквания. Неслучайно е избрано името Liberty (от англ. - свобода), защото този продукт има за цел да ни избави от трафика и да ни направи свободни. 

Машината може да премине от наземен във въздушен режим за около 10 минути. Това става автоматично, но преминаването от въздушен в наземен режим - не. За целта трябва ръчно да сгънете перките и да свалите ротора в хоризонтално положение.

На територията на Европа имате право да летите с Liberty само с лиценз за любител-пилот, а на земята можете да се движите със стандартна шофьорска книжка. Двигателите, които са вложени в продукта на PAL-V, са два и са произведени от Rotax. Единият, който се използва, когато превозното средство се движи по повърхността на земята, е с мощност от 99 к.с. Благодарение на него Liberty ускорява от 0 до 100 км/ч за под 9 секунди, а максималната му скорост е 160 км/ч. Двигателят, отговорен за летене, е с мощност от 178 к.с. и помага на машината да се издигне до максимум 3500 метра надморска височина. Скоростта, с която може да се движи във въздуха, е до 180 км/ч. Според данни от производителя PAL-V Liberty ще има нужда от 200 метра разстояние без никакви препятствия, за да може да излети безпроблемно. Това означава, че няма да е лесно да влезете в режим "летене", ако вече сте попаднали в задръстване. Веднъж издигнат във въздуха обаче, Liberty ще бъде изключително маневрен и лесен за управление. 

От PAL-V ще произведат само 90 бройки от Liberty, всяка от които ще струва 499 000 евро без данъците. Тези пилотни бройки ще бъдат с пълен пакет екстри, включително ексклузивни доработки по екстериора и интериора. След като бъдат продадени, ще стартира производството на Liberty Sport, стандартната версия на возилото, която ще струва 299 000 евро. Готови ли сте да платите тази сума за летяща кола и нужно ли е наистина това изобретение на съвременното човечество?