Дроновете вече могат да се движат напред в местности с препятствия и сами да избягват сблъсъци. Въпреки че и преди можеха да избягват стени и други пречки, изправили им се на пътя, те не можеха да се справят с бързо летене в гора например. Сега това се променя благодарение на MIT.

В една от лабораториите на MIT беше демонстрирано как безпилотен дрон може да преминава през гъста мрежа от препятствия, без да се блъска.

Но това не е единственият проект, над който работят в MIT. Друг проект се отнася за самолети с неподвижно крило, които могат да избягват пречки, с които никога не са се сблъсквали преди, дори ако са отломки носени от вятъра. Ключът е да се зададат предварителни програми за най-лошите сценарии, пред които може да се изправи безпилотният самолет. С достатъчно голяма библиотека от тези сценарии самолетът може теоретично да избегне сблъсък с почти всичко.

И двата подхода вероятно няма да стигнат до публично достъпни безпилотни самолети скоро, но потенциалът е огромен. В бъдеще можем да пращаме именно такива безпилотни самолети в опасни зони, разрушени сгради и дори зони, в които се воюва, за да се търсят оцелели хора.

 

 

Прочетете още: Дроновете за доставки на Amazon ще избягват препятствия 

Тагове: