Изследователите от университета в Илинойс са разработили технология за създаването на малки литиево-йонни батерии, характеристиките на които „слагат в малкия си джоб" дори най-съвременните суперкондензатори, които имат далеч по-големи габарити. Използването на обемна триизмерна конструкция за електродите нa новите батерии е позволило на учените от университета да съхранят огромен електрически заряд в много малко пространство. Според тях, разработката на тези батерии може да доведе до истинска революция в много области, например портативната електроника, радиовръзките и др.

 

Новите батерии се зареждат приблизително 1000 пъти по-бързо от всички съвременни аналози на литиево-йонни батерии. Това позволява зареждането на батерия за мобилен телефон, която ще бъде с дебелината на кредитна карта само за секунда-две. Един от създателите на новата батерия казва: „Новите батерии имат толкова висок капацитет, че шофьорите, например, ще могат да ползват батерията на мобилния си телефон за да заредят изтощения акумулатор на автомобила до ниво, което ще позволи запалването на двигателя. При това, в батерията ще остане достатъчно енергия за нормалната работа на телефона".

 

Но както е с всяка нова технология и тук има някои минуси. В случая това е бързата загуба на капацитет на новата батерия в зависимост от циклите на зареждане и разреждане. По време на тестовете, опитният образец на батерията е съхранил само 64% от първоначалния си капацитет след 15 цикъла, губейки по около 5% след всяко презареждане. Освен това, в новата акумулаторна батерия се използва лесно запалим електролит, което може да се окаже голям проблем относно безопасността на различните прибори и устройства, работещи в по-екстремни условия на околната среда.

Отчитайки тези недостатъци на технологията, които са доста съществени, едва ли може да очакваме скорошната и поява и широко приложение, но така или иначе това e наистина голяма стъпка напред в създаването на коренно различен тип батерии, откриващи неподозирани досега възможности.