За първи път Google адресира антитръстовите обвинения, отправени към компанията от страна на Европейския съюз (ЕС), като „недоразумения и разлика в културните ценности между САЩ и Европа“.

"Ние невинаги схващаме правилно", казва Мат Бритин, ръководител на Google за Европа, пред Politico. "Разбираме, че хората (в Европа) и тези в Америка не са еднакви в отношенията си към различни неща."

Бритин обвинява факта, че Google не разполага с достатъчно служители по места в Европа, за да разбере възраженията на континента. Въпреки това той все още се отнася пренебрежително към делото срещу компанията. "Няма доказателства, че потребители са засегнати тук, и всъщност няма доказателства, че жалбоподателите са били увредени", казва той.

ЕС официално обвини Google в незаконни монополистични практики през април след петгодишно следене, позовавайки се на различни опасения , включително, че Google понижава ранг за търсене на конкурентните компании. Освен това ЕС поде и антитръстово разследване на Android.

От Politico съобщават, че Google са отворени за споразумение, но Бритин вярва, че обвиненията на ЕС са остарели. Той посочва за растежа на приложенията като доказателство, че "светът се е променил".

"Има голяма промяна в начина, по който ние осъществяваме достъп до информацията, и мисля, че никога не е имало по-конкурентно време, отколкото това от гледна точка на възможностите за избор за потребителите", казва Бритин.

Но Google, разбира се, работи, за да се придвижват напред тези промени. Нейната наскоро разкрита функция Now on Tap позволява показване на контекстуална информация, без да напускаме приложенията, които сме стартирали.

 

Прочетете още: Google Street View ще се сдобие с мобилно приложение този август 

Тагове: