Един от най-важните хора, в ръководните слоеве на Android, напусна компанията. Става въпрос за Хюго Бара, който е вицепрезидент на продуктовия отдел на Android. През годините, в които работи в Google, той се установява като едно от най-публичните лица на мобилната операционна система, появявайки се често на журналистически събития, организирани от Google. Също и на годишната конференция за разработчици – I/O. Бара бе човекът, който представи Nexus 7 на премиерата му в Сан Франциско.

 

Бара ще продължи своята кариера в Xiaomi бързо развиващ се китайски производител на мобилни телефони. Xiaomi, които произвеждат телефони с Android за китайския пазар, могат да се похвалят не само с високо технологичния си хардуер, но и със софтуерът, който надграждат над операционната система на Google (Miui ROM). Компанията е на само три години, но приходите й се увеличават драстично. Каква е тайната? Високи параметри на по-ниска цена. Един от флагманите на компанията (Xiomi Mi-2), който е с параметри като на Samsung Galaxy S4, но с цена, наполовина спрямо творението на Samsung.

 

Бара се присъединява към Google през март 2008 г. Той бързо се издига от ръководител на продуктова група до вицепрезидент на продуктовия отдел на Android. Преди Google, Бара работи в компанията за гласови технологии Nuance.

 

Сред слуховете за напускането му се споменава и нещастно завършила авантюра с колежка от Google, която сега е заедно с единия от основателите на компанията – Сергей Брин. Това, разбира се, е доста пикантна история, която бе отхвърлена от Бара. Интересно е, че в официалното писмо, в което благодари на своите колеги, Бара не включва Сергей Брин.

 

От Google все още не могат да дадат информация, кой ще замести Бара, но официално потвърдиха неговото напускане. И тъй като добрият тон повелява, добавиха: „Пожелаваме на Хюго Бара всичко най-хубаво. Той ще липсва в Google, но се радваме, че ще остане в екосистемата на Android”. Самият Бара, чрез своя Google+ акаунт, също потвърди новината и добави, че се присъединява към Xiaomi, където ще заема длъжността "вицепрезидент на Xiaomi Global".

 

Напускането на Бара е голямо събитие за компанията и нейното Android подразделение. По-рано тази година Анди Рубин, създателят на Android, се оттегли от екипа. А сега, след напускането на Бара, ни очакват интересни месеци, свързани с Andorid, което е сред най-важните подразделения на Google. Какво ще е бъдещето на операционната система?

 

В момента Android има най-голям дял сред мобилните операционни системи. Това е факт, за който основна „вина“ носят Samsung. Корейският гигант е най-доходоносен производител на мобилни телефони, а през месец май излезе новина, че Samsung генерира 95% от приходите в Android сегмента. Останалите производители, които използват Android, са много зад корейския гигант. Да, Samsung се справят отлично и това тласка операционната система Android много напред. Това не означава, че операционната система е толкова популярна „само“ благодарение на Samsung – тя има много свои качества, но изглежда много „зависима“ от лидера в смратфон сегмента. От друга страна – Samsung са толкова популярни, тъй като използват Android? Останалите производители, които са с Android не се представят на много високо ниво на пазара, което означава, че операционната система на Google и Samsung са успели да постигнат много добра симбиоза.

 

Напускането на Бара не е никак приятно за Google и Android, но тепърва предстои да видим как ще се справят с попълването на неговата позиция. Както в почти всички ситуации има два изхода – лош и добър. Лошият е ясен, но дали бъдещият негов заместник няма да внесе нови, интересни идеи? Времето ще покаже.

Тагове: