Над 1000 деца се кандидатираха в надпреварата за “Посланик на иновациите и технологиите” само в първите две седмици от началото на проекта. Той се реализира в рамките на програмата Youth Spark Live на Microsoft, в партньорство с агенцията за иновации Иновейшън стартър. Проектът е с фокус върху технологичните умения, дигиталната грамотност и развитието на креативно и иновативно мислене у младежите в страната. Посланик на кампанията е Анна-Мари Виламовска, секретар на Президента на Република България за иновационна и здравна политика.

Проектът “Посланик на технологиите и иновациите” е насочен към ученици на възраст между 15 и 18 години, които са на прага на своето кариерно ориентиране. Те получават възможността да използват и създават технологии и да чуят практически съвети на утвърдени експерти в сферата. Успоредно с това учениците ще получат модел за развитие на иновативно мислене и комуникационни умения. Младежите, които успешно преминат проекта и се превърнат в първите посланици на технологиите и иновациите в България, ще имат отговорността да предадат уменията си на своите заместници в училищата, от които идват. Така проектът ще продължи развитието си и в бъдеще.

Кандидатстването, което започна на 12 януари и е отворено до 25 февруари, изисква от учениците да предоставят креативна автобиография в едва шест думи и кратък отговор на въпроса: Какво бихте променили с помощта на технологиите и как?

От Иновейшън стартър споделиха с медиите част от мотивацията на децата, които са изпратили есета и заявили интерес да участват в проекта:

„Технологиите отдавна са част от живота ми в областта на невробиониката, тъй като съм родена с практическа глухота и имам кохлеарен имплант, който ми помага да чувам. Желанието ми е да разполагам с приложение, което в реално време да трансформира българската реч в текст, достъпно от смартфона или таблета ми. Подобна програма ще ми помогне да участвам активно и пълноценно не само в учебния процес, но и в общуването ми с околния свят.“

„Бих направил електронни учебниците по всички предмети, защото ученето с тях ще бъде по-интересно и забавно. Вече изработих електронен учебник по физика за 6 и 7 клас на тема "Електричество".

Авторите на стоте най-добри биографии ще станат част от специален форум и работилница, които ще се проведат в София през втората половина на март. Участниците ще се изберат от комисия с представители на Microsoft, Иновейшън стартър и посланика на кампанията Анна-Мари Виламовска, експерти от „Заедно в час“, фондация „Старт ЪП“ и основните медийни партньори. Избраните ще бъдат обявени до 7 март и ще могат да разработят собствени приложения за телефон, таблет или лаптоп и да дадат своите идеи за подобряване на образованието чрез технологии и иновации.

 

Вижте защо Джо Белфиоре от Microsoft използва iPhone