Първата изненада беше името. Очакваше се новата версия на Android да се нарича Key Lime Pie, но от Google ни изненадаха с KitKat. Името не е чак толкова важно, но Google трябваше да осигури правата за това име. Резултатът от партньорството бяха и 50 млн. Kit Kat шоколадчета с брандинг от Andorid, загатващ следващия Nexus таблет.

 

От Google заявиха, че ще направят „невероятно потребителско преживяване, достъпно за всички“. Това трябва да означава, че нова версия ще бъде с максимална поддръжка от различни устройства (игриво конзоли, умни часовници, лаптопи и очакваната Android TV платформа, за която можете да прочетете по-подробно тук). Въпреки всичко, изтеклата до този момент информация сочи, че промените сякаш няма да са много. Най-вероятно ще има леки промени в нотификационната лента и в менюто за набиране – промени в цветовете и прозрачност.

 

Кога ще бъде обявената новата версия?

Според някои слухове това може да стане още днес. Малко е вероятно, тъй като все още няма никаква информация от Google, а обявяване на нова версия предполага предварително предупреждение. Други слухове определят края на месеца - това е доста по-вероятно.

 

Какво да очакваме?

Изтеклите снимки показват леки, козметични промени – нищо епохално. Падащото меню за приложения и нотификационната лента ще изоставят черния цвят и ще преминат към определена прозрачност. Според по-ранна информация, пусната от 9to5Google, нотификационната лента ще приема цвета, който е изобразен на дисплея – менюто за набиране ще оцветява лентата в синьо, а Hangouts - в зелено. Според италианския сайт TuttoAndorid в преките пътища на заключения екран ще има директна връзка към камерата. Сайтът допълва, че можем да очакваме и функцията, която видяхме в Motorola Moto X – достъп до Google Now и търсене без нужда да се докосва телефона. Достатъчно е да кажем какво търсим и апаратът автоматично ще стартира функцията.

 

Android Police пуснаха информация, че е възможно да видим промени в папките за приложения и в уиджетите. Според тях папките няма да имат лимит от 16 преки пътища, а уиджетите ще се поставят по предишния метод – чрез продължително натискане на екрана. Промени се очакват и в приложението за камерата. Ще бъдат добавени допълнителни филтри, рамки, ефекти, изправяне на снимката, огледален образ и баланс на цветовете. Възможно е и самото приложение да претърпи редизайн. Ако слуховете се окажат истина, ще е възможно да запаметяваме снимки в PDF формат. Очаква се да видим и приложение за рисуване, което да има различни възможности като размер на листа, брой копия, разположение и възможност за черно-бяло или цветно рисуване – Cloud Paint? Интересно е и дали ще видим поддръжка за безжична връзка с монитор чрез Miracast.

 

Drive, Keep и Quickoffice ще бъдат налични още в началото (в момента те са достъпни за последващо сваляне). В 7-минутното видео на Nexus 7, което видяхме преди 2 дни, може да се види и ранна версия на Android 4.4 KitKat. На него не се вижда приложението за изпращане и получаване на съобщения. Възможно е Google да го съчетаят с Hangouts, за да създадат една цялостна система за чат.

 

Кога ще бъде достъпен Android 4.4 KitKat?

Новата версия на операционната система на Google ще бъде пусната заедно с Nexus 5. След това ще бъде пуснат ъпдейт за останалите устройства. Ако се доверим на историята, ъпдейта ще бъде достъпен няколко седмици след премиерата. Телефоните с чист Android ще получат ъпдейта по-бързо, а тези с модифицирани версии...ще трябва да почакат. Новата версия на Android 4.4 KitKat изглежда, че ще предложи малки промени. Това е нормално, тъй като това е ъпдейт на 4.0, а не изцяло нова, пета версия.

 

Тагове: