От доста дълго време не сме чували новини около Google TV и явно от компанията се готвят да кажат сбогом на своята тв услуга. Но спокойно, Google ще продължи да прави Android достъпен за телевизионните производители.

 

Google TV е мъртва, да живее Android TV

 

Три години след стартирането на първото поколение Google TV устройства, сега компанията се опитва да пренасочи своите усилия към платформа, по-близко интегрирана с Android. Този ход е част от признанието, че Google TV се провали, и надежда, че Android в крайна сметка ще намери своето място в хола.

От Google явно не са съвсем готови да обявят промените, защото опитите на колегите от GigaOM за коментар по тази история са били неуспешни. Въпреки това „неизвестен изпълнителен директор на неизвестна марка“, която произвежда Google TV устройства, потвърждава ребрандирането в неофициален разговор пред GigaOM, казвайки: "Те вече го наричат Android TV".

 

Партньорите на Google са спрели да използват името.

s

Някои от хардуерните партньори на Google вече са направили прехода към "новата" платформа. Sony миналия месец представи нов интелигентен тв адаптер, наречен Bravia TV. Устройството се базира на най-новата версия на Google TV, но при обявяването Sony не спомена този факт нито веднъж. Вместо това Джейми Марш, тв маркетинг мениджър на Sony Electronics, казва, че устройството "носи пълната мощ на услугите на Google за вашия телевизор".


Базираният в Женева, Швейцария, производител на чипсети ST-Microelectronics обяви съвместими с Google TV продукти, но говорителят на компанията се въздържа от използването на марката (Google TV) при съобщаването и вместо това каза, че новият SDK "позволява разработването на Android устройства, съвместими с най-новите услуги на Google, свързани с телевизия". LG също показа някои нови устройства на IBC в Амстердам, които бяха описани като Android устройства с достъп до "най-новите Google услуги за телевизия."

 

Дори членовете на основния екип на Google TV са започнали да се отказват от името, когато говорят за своята работа. Наскоро провело се събитие в Сеул, Южна Корея, бе официално наречено Android TV Developer Day, а някои разработчици са започнали да променят онлайн биографиите си от Google TV към Android TV.

Използването на двете определения Android TV и Google TV предполага, че Google все още не може да финализира новата си търговска марка или че може би ще използва различните марки в зависимост от целевата аудитория. Не е ясно и кога компанията официално ще обяви ребрандирането.

 

Продължава на страница 2...

TV устройствата, които ще работят с последната версия на Android, предлагат повече възможности.

s

За Google TV това е повече от проста промяна на името. Тв платформата стартира преди три години на базата на Honeycomb – версията на Android, която е и основа за първите стъпки на Google на пазара на таблети. Последните таблети на Google работят с най-новия Android 4.3, но Google TV все още е заседнал на Android версия 3.2, което го прави много по-труден за разработчиците, които трябва да оптимизират своите приложения за телевизионни екрани.

Google обяви по-рано тази година, че ще актуализира Google TV до най-новата версия на Android, която ще позволи на разработчиците да използват един и същ APIs, достъпен и за мобилни устройства. Актуализацията до Android 4.2 беше официално обявена за Q3 на 2013, но работата е там, че от LG ще актуализират своите Google TV устройства по-късно този месец, а другите производители – през оставащите ноември и декември.

 

Google наскоро обяви най-новата версия на Android с кодово име KitKat, която най-вероятно ще бъде на разположение след по-малко от седмица. От компанията заявиха по-рано тази година, че производителите на потребителска електроника ще могат по-лесно да обновят своите тв устройства до най-новата версия на Android след преминаването към 4.2. А вероятно те ще имат достъп и до KitKat веднага след като тя се появи за мобилни устройства.

 

s

Разбира се, когато и ако тв хардуерът бъде „оборудван“ с KitKat, което зависи от всеки производител, очевидно той ще има и по-голяма свобода и нови възможности за избор на съвместими устройства. Първоначално Google изискваше производителите на хардуер да включват пълна QUERTY клавиатура, както и редица други характеристики за всеки телевизор, съвместим с Google TV.

Следващото поколение Android TV устройства, включващи повече услуги от Google, биха били много по лесни за персонализиране. Главният технологичен директор (CTO) на Visio Мат Макрей сподели по-рано тази година, че "някои бъдещи Google TV устройства могат да зарежат телевизията на живо и да заприличат повече на Roku Box". А новият ход на Google към Android TV изглежда, че ще направи тези видове устройства възможни.

 

Продължава на страница 3...

 

Google TV е дълга и мъчителна борба.

s

Първото поколение дистанционно управление за Google TV бе произведено от Sony и имаше 80 бутонa!

От Google имаха големи амбиции да направят революция в хола, когато за първи представиха Google TV през 2010 г., но първото поколение устройства тв устройства беше категорично отхвърлено от потребителите, както и от доставчиците на съдържание. Телевизионните зрители не харесват сложните и тромави клавиатури върху устройствата, работещи с Google TV. А консервативните телевизии не оцениха идеята, потребителите да имат възможността да гледат безплатно уеб съдържание на телевизорите си и започнаха да блокират достъпа до техните уебсайтове.


Google TV е платформа, първоначално основана на архитектурата на Intel. Чиповете, направени за тези устройства, са много по-скъпи от конкурентните продукти на Roku и Apple, което оказа силно въздействие върху продажбите. Logitech, които са производител на първото поколение Google TV Box (Logitech Revue), загуби милиони долари, принуждавайки главния си изпълнителен директор Джералд Куиндлен да подаде оставка.

От Google постепенно подобряват тв изживяването на своята услуга, добавяйки гласово търсене и влизайки в партньорство с нови хардуерни производители, но платформата не успя наистина да улови потребителите. А досега компанията заедно със своите партньори не са пускали официални данни за продажбите на Google TV, но съдейки по броя инсталации на приложението в Google Play, може да се предположи, че има само около 1 милион Google TV устройства, които се използват в момента.

 

Google вече има победител: Chromecast


И така... Защо Google най-накрая реши да се отърве от марката Google TV? Новата версия на Android изглежда е основният фактор, но изненадващият успех на Chromecast може би е наклонило везните още повече. От компанията още не са казали официално колко Chromecast устройства са продадени от пускането на продукта през юли, но различни източници твърдят, че продажбите вървят много добре. Фактът, че Chromecast устройствата бяха разпродадени за седмица, а в момента са номер едно в Amazon в категорията "Продажби на електроника", задминавайки дори новите модели на Amazon, както и преките си конкуренти от Apple и Roku, говори достатъчно красноречиво.

 

s


Но Chromecast не е просто по-успешен от Google TV. В много отношения тя капсулира всичко, което Google са научили от неуспехите при своята телевизионна услуга: потребители и критици се присмиваха на тромавите, неудобни дистанционни управления на ранните модели телевизори на Google. Но Chromecast не идва с дистанционно изобщо. Първоначалният интерфейс на Google TV изглеждаше прекалено сложно в сравнение с конкуренцията. Chromecast няма никакъв потребителски интерфейс. Google TV се опитва да се конкурира с много платформи. Chromecast е в тясно сътрудничество с Android и iOS.


От Google вече споделиха, че искат да направят "ядрото" на Chromecast достъпно за външни производители на потребителска електроника, но още не са казали кога и как това ще се случи. За всеки случай досегашната концепция на Google TV явно е неуспешна и предстои сериозна промяна и най-вероятно до края на годината ще станем свидетели на новото поколение интерактивна телевизия. А аз само си викам – дано!