Замисляли ли сте се, че някои от парадигмите, които изобразяват днешните икони, всъщност не са свързани със съвременния ни начин на живот? Технологичният сайт Gizmodo представя колекция от такива икони. 

 

Save

Започваме с бутона за съхраняване (сейв), който отдавна не трябва да има място в съвременните операционни системи. Така например в OS X записването на промените се случва автоматично, но иконката за Save все още е съставена от… дискета.

 

Радио бутони

Онези малки, обикновено кръгли бутончета, при които може да селектирате само едно, също като при старо радио. Съвременните платформи обикновено не включват подобни неудобни елементи, но в някои по-стари приложения все още може да откриете подобни парченца от миналото. 

 

Гласова поща

Иконката за набиране на гласовата поща е толкова опростена, че мнозина вече не си спомнят откъде произлиза тя. Истината е, че става въпрос за две ролки магнитна лента, които са в ядрото на добрите стари телефонни секретари. 

 

Манилови папки

Папките в повечето съвременни операционни системи са жълтеникави и имат характерна текстура. Това е така, защото техните създатели са искали те да приличат на истински манилови папки, които вече не са толкова популярни. 

 

Телевизия

Повечето иконки, свързани с телевизия или стрийминг на съдържание в реално време, представляват старомоден телевизор с двойна антена. Младите потребители обаче никога не са виждали такъв. 

 

Можете ли да се сетите за други подобни примери?