News Corp, собственост на Рупърт Мърдок, се включи в дебата относно предложеното от ЕС споразумение за уреждане на спора с Google, искайки от Брюксел да се откаже от споразумението и наричайки Google "платформа за пиратство", съобщава MarketWatch. 

В писмо до настоящия еврокомисар по конкуренцията Хоакин Алмуния от миналата седмица, публикувано в сряда, главният изпълнителен директор на News Corp Робърт Томсън разкритикува търсачката на Google, казвайки, че тя "систематично пренасочва потребителите от релевантни сайтове към собствените (на Google бел. ред.) с комерсиална цел"

В писмото Томсън твърди и, че "Google използва доминиращото си пазарно положение, за да смаже конкуренцията", както и че визията на основателите на Google е сменена от "циничен мениджмънт"

Google е обект на разследване от Европейската комисия от ноември 2010 година, когато много компании, включително Microsoft Corp, обвиниха гиганта, че промотира собствените си услуги за сметка на другите

Споразумението, което ще позволи на Google да избегне глобата от 5 млрд. щатски долара, изисква световната търсачка да показва линковете на конкурентите по-често. Тази сделка беше договорена с еврокомисаря по конкуренцията през февруари. 

"Вашето решение да се преразгледа споразумението с Google идва в ключов момент в историята на свободното разпространение на информация и свободата на медиите в Европа и отвъд", пише още Томсън в писмото си. 

News Corp има интереси в Европа и притежава изданията Таймс, Сън, Уол Стрийт Джърнъл, издателството HarperCollins, както и много други медии. Томсън е бивш главен редактор на Уол Стрийт Джърнъл и лондонския Таймс. През май 2008 година той стана главен изпълнителен директор на News Corp.

Публичните коментари на Томсън идват след редица подобни такива от други европейски издателства, включително Alex Springer SE, издател на немския вестник Bild. 

"Страхуваме се от Google", каза Матиас Дьопфнер, изпълнителен директор на Alex Springer Se, в писмо до Ерик Шмид по-рано тази година. "Трябва да заявя това много ясно и честно, защото малко от моите колеги се осмеляват да го направят публично".  

Алмуния, сегашен шеф на комисията по конкуренцията, каза през май, че иска да приключи делото срещу най-популярната интернет търсачка преди края на петгодишния му мандат, но обяви миналата седмица, че няма да успее.

Наследник на Алмуния е бившият икономически министър на Дания Маргрете Вестагер. Тя ще заеме поста през ноември и ще трябва да реши дали да продължи разговорите с Google (с цел споразумение бел.ред.), да глоби компанията или да се откаже от случая

Изображение: Tom Turnbull/Flickr

Прочетете: Лари Пейдж стартира Google 2.0, за да създаде ново поколение летища и дори градове

Тагове: