Google преминава през сериозно вътрешно преструктуриране, резултат от което е изцяло нова компания. Alphabet ще се ръководи от съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин и ще бъде компания майка на останалите дивизии. Най-голямата от тях, въпреки че някои от бизнесите й ще се обособят като отделни компании, остава Google с изпълнителен директор Сундар Пичай, най-довереният „лейтенант“ на Пейдж.

„В технологичната индустрия, където революционните идеи дават начало на развитието на нови сектори, трябва да се чувстваш дори неудобно, за да останеш в крак с времето“, коментира Пейдж. „В момента компанията ни работи отлично, но вярваме, че можем да я направим по-подредена и по-лесна за управление. Това е и причината да създадем нова компания, наречена Alphabet. Вълнението ми, че ще ръководя компанията в ролята на изпълнителен директор, заедно с моя способен колега Сергей, който ще заеме позицията на президент, е огромно.“

 

 


През последните години не можем да отречем едно – Google е повече от амбициозна компания, когато говорим за разширяване на портфолиото от продукти и развитието на търсещия енджин. Именно последният, заедно с рекламния сегмент на Google, прави над 50 млрд. долара на година, пишат от Cnet. С еволюцията на интернет, Пейдж търси нови източници на приходи и знак за това е сериозните инвестиции в смартфони, умни аксесоари и дори самоуправляващи се автомобили.

Освен Google, под крилото на Alphabet попадат Google X, експерименталният отдел, в който се работи по най-интересните проекти на Google, Calico, подразделението, което търси начин да удължи човешкия живот, и Life Sciences. Последната дивизия разработва проекти, които правят опити да подобрят живота на хората. Сред някои от най-интересните проекти са умните контактни лещи за диабетици. Nest, подразделението за умни термостати и други продукти, които ще захранват умните ни домове, се отделя също в подкомания на Alphabet. Същата съдба имат Fiber (услуга за високоскоростен интернет) и Ventures and Capital (инвестиционна компания). YouTube, Android и приложенията остават част от Google.

Пейдж добавя още, че той, заедно с Брин, стриктно и праведно ще разпределят финансовите средства и компенсациите за изпълнителните директори.

 

 

Промените в Google са добре дошли за Сундар Пичай, за който това се явява повишение, въпреки че в последните години постепенно беше нагърбван с все повече отговорности в компанията. През октомври Пейдж обяви, че ще намали рутината си заетост в Google, за да се съсредоточи върху бъдещето на компанията, а голяма част от ежедневните задължения преминаха в ресора на Пичай. В това число влязоха някои от най-важните продукти за софтуерния гигант, сред които са Maps и Android. Новата Google ще се съсредоточи именно върху тези продукти.

 

Според Пейдж преструктурирането на компанията ще помогне за:

• Изпълнението на някои много амбициозни проекти
• Предприемане на дългосрочна стратегия за развитие
• Шанс за предприемачите и компаниите със сериозен потенциал да продължат по-сериозното си развитие
• Нови възможности за инвестиции
• Подобряване на прозрачността и контрола върху това, което правим
• Още по-сериозно развитие на Google
• И да се надяваме... подобряването на живота на колкото се може повече хора

 

Пейдж коментира и името на новата компания. Той и Брин са избрали Alphabet, тъй като означава „група от букви, които съставят езика – една от най-важните иновации на човечеството“.

Търговското име Alphabet Inc. ще замести Google Inc. По всичко личи, че инвеститорите реагират добре на новините, тъй като акциите на компанията се качиха с над 6%. „G е за Google”, написа Пейдж, но все още им е трудно да свикнат с новото име.

Интересно е, че в момента Google не притежава домейн Alphabet, нито подобен Twitter акаунт. Първото е причина страницата на новата компания да е www.abc.xyz, а второто – човекът, който е собственик на @alphabet да очаква сериозни финансови постъпления. Името му е Крис Андриканич, а ето как коментира новините:

 

 

 

В момента на новината той имаше малко под 900 последователи. Сега са почти 3000...

Ето и някои от най-интересните реакции на промените в Google:

 

 

"Нямам търпение и други технологични компании да създадат технологични компании, които да са собственици на техните технологични компании"


 

 

 

"Така ли ще купят twitter?"

 

 

 

"Направих лого за Alphabet"

 

Google: "Не бъдете зли (лоши)"
Alphabet: "Злото е само част от нашите компании"Ерик Шмид: "Момчета, спомняте ли си обещанието "не бъдете зли (лоши)?"
Лари и Сергей: "Моля? Това беше старата компания. Водете роботите войници!"

 

 

"С едно прессъобщение Лари Пейдж създаде толкова голяма компания, че сега тя е собственик на Google"