Samsung ще опита за трети път да пусне устройства със собствената си операционна система Tizen на пазара. 

Тази година компанията два пъти обявяваше, че е готова с Tizen смартфон, който ще е алтернатива на гугълската операционна система Android. С Tizen корейците се надяват да намалят зависимостта си от Google. Но и двата пъти анонсите бяха отложени в "12 без 5"

Вчера Тарун Малик, мениджър на Samsung за Индия, обяви, че гигантът ще пусне телефон с Tizen OS през ноември. 

"Започнахме късно, но сме много фокусирани", каза той пред India Economic Times. "Не стреляме на сляпо. Това е игра, която трябва да бъде водена от производителя на устройството, а не от телекомите". 

Samsung отдавна обмисля Индия като потенциален пазар за смартфоните с Tizen. Но там конкуренцията е жестока от страна на други производители, доминиращи бюджетния пазар. По-рано тази седмица Google обяви, че работи с местните производители Micromax Informatics, P.S. Associates Private's Karbonn и Spice Retail за производството на устройства на цена от 105 долара. 

В интервюто Малик не спомена детайли относно цената или спецификациите на устройството, но изказванията му предполагат, че Samsung иска да избегне мобилните оператори, които не бяха особено добри партньори в миналото. 

През януари най-големият мобилен оператор в Япония NTT DoCoMo обяви, че се отказва от плановете си за пускането на устройство с Tizen. Френският телеком Orange SA също се отдръпна от Samsung. 

Няколко месец след това, през юни, Дж. Д. Чои, който е главният инженер на проекта "Tizen" , се появи в Сан Франциско, където демонстрира прототип на смартфона Samsung Z. Тогава той заяви, че устройството ще бъде пуснато на руския пазар през третото тримесечие. Но след това на конференцията за разработчици в Москва през юли пускането на смарфона беше прекратено в последния момент. По думите на Samsung стартът на продажбите е бил отложен, за да се "подобри екосистемата Tizen". 

Миналия месец изпълнителният директор на Huawei Technologies Consumer Business Group Ричард Ю каза в интервю за Уол Стрийт Джърнъл, че "Tizen няма никакъв шанс да бъде успешна". Тогава стана ясно, че Huawei няма никакви планове да налага Tizen, въпреки харченето на средства за разработка и проучване на операционната система на Samsung.

Photokina 2014: Samsung NX1 е умен безогледален фотоапарат с визия на DSLR

Тагове: