Скот Форстал, известен още като "бащата на iOS", има една от най-важните роли в Apple. Ръководителят на iOS подразделението и един от вицепрезидентите на Apple е доведен в компанията от Стив Джобс при завръщането на iГуруто от NeXT. Смята се, че Форстал има основна роля за днешния вид на OS X и iOS

Инженерът обаче е известен и с трудния си характер и крайния си егоцентризъм. Според сигурни слухове главният дизайнер на Apple, Джони Айв, отказва да присъства на срещи с него, а и по-голямата част от високопоставените служители в Купертино не могат да го понасят. 

Изглежда липсата на покровителство от страна на Джобс е една от причините Форстал да напуска Apple до края на годината. Почти сигурно е, че той е уволнен. Причината е моделът за директно отговорни лица или "DRI" на Apple. Според него за всяка услуга, продукт или решение е отговорен един ръководител и, в случай на провал, той поема цялата вина. Форстал е отговорен за картите на Apple и Siri, две по-скоро неуспешни части от портфолиото на Apple. 

Няколко независими източници твърдят, че Форстал е отказал да подпише публичното извинение, което Apple публикува след представянето на Maps. Това е било последната капка, накарала Тим Кук да вземе това решение. 

Напускането на Форстал далеч не е единствената голяма промяна в Apple. Талантливият главен хардуерен дизайнер, Джонатан Айв, ще бъде ръководител на интерфейсния отдел, което означава, че Apple скоро ще се отърве от скюоморфичния с дизайн (Форстал е в неговата основа). Повече по темата може да прочетете в нашата поредица от статии "Добрите, лошите и злите интерфейси". 

Нови позиции и отговорности имат и Боб Мансфийлд, Еди Кю и Крейг Федериги. Обобщено: Apple се променя радикално. Можем само да гадаем какви ще бъдат резултатите.