Изпълнителният директор на Apple Тим Кук е "дълбоко обиден" от обвиненията, че Apple позволява неетичното третиране на работниците във фабриките-доставчици на части, съобщава The Telegraph. Скандалът възникна след репортаж със скрита камера на BBC от поредицата Panorama, който беше излъчен тази седмица. От медията са изпратили репортери под прикритие във фабриките, произвеждащи части за Apple и смартфона й iPhone, където те са открили, че работниците работят по 16 часа на денонощие, като те често заспиват на работното си място от умора. 

Материалът е озаглавен "Неизпълнените обещания на Apple". 

В имейл до британските служители на Apple вицепрезидентът по операциите Джеф Уилиамс, цитирайки Тим Кук, заяви, че двамата са "дълбоко обидени от предположението, че Apple ще наруши обещанието си към работниците в производствената верига или, че ще подведе потребителите си по какъвто и да е начин". 

"Репортажът от Panorama намекна, че Apple не подобрява работните условия", казва в имейла Уилиамс. "Нека ви кажа - нищо не е по-далеч от истината". 

Уилиамс намеква и, че Apple е дала информация и факти на BBC по отношение на отдадеността на компанията към своите служители в световен мащаб, но тези данни не са били включени в репортажа. 

Apple и други технологични компании като Samsung редовно са атакувани заради лошите условия на работа във фабриките, които произвеждат техни продукти. Най-често обвинения се правят срещу Pegatron и Foxconn. 

Миналата година от доклад на China Labor Watch стана ясно, че Samsung взима на работа малолетни работници чрез своя китайски доставчик на части Dongguan Shinyang Electronics. Тогава допълнително разследване на китайските власти разкри, че Dongguan Shinyang не е наемала директно деца на работа, а това действие е извършено от външна агенция за набиране на служители.

"Samsung е решила все пак да предприеме мерки срещу Dongguan Shinyang и да държи доставчика отговорен за неадекватния контрол на външните фирми в съответствие с политиката за "нулевата толерантност" на Samsung", заявиха тогава от корейския гигант.

След това Samsung отново беше атакувана от технологичните медии и най-вече от The Verge, тъй като това технически означава, че Samsung е признала, че вината е във външната фирма и отново ще се върне към поръчките на части от Dongguan Shinyang. Като част от своето неодобрение към порочната практика Samsung намали с 30% поръчките на части от китайския доставчик.

"Това решение някак не кореспондира с политиката за "нулева толерантност" към подобни практики, защото реално няма значение кой е наел неправомерно децата на работа. Най-важното в случая е, че те работят във фабрика, доставяща части за Samsung, и 30% по-малко поръчки може да изпратят лошо послание към другите китайски доставчици. Ако те (доставчиците, бел. ред.) наемат сезонно деца от външни фирми, няма да имат проблем да задържат клиенти като Samsung", алармираха The Verge.

Вижте и репортажа на BBC: 

 

Прочетете: iCloud може лесно да бъде хакнат с инструмента Phone Breaker на Elcomsoft

Изображение: Ашли Гилбертсън/Bloomberg

Тагове: