BlackBerry няма да завърши сделката с Fairfax, а ще се опита да се справи със ситуацията си, но без своя изпълнителен директор – Торстен Хейнс. Сделката, която трябваше да превърне BlackBerry в частна компания, е мъртва. Информацията излезе от самите BlackBerry, които са цитирани от Cnet. Вместо това, производителят на мобилни телефони има друг план – ще събере 1 млрд. долара от продажбата на конвертируеми облигации на инвеститорите. А промените на върха няма да се ограничат само със смяната на изпълнителния директор, но и няколко от членовете на борда ще бъдат освободени. Fairfax не е напълно извън играта. Компанията ще придобие 250 млн. долара в конвертируеми облигации. Останалите 750 млн. долара ще дойдат от инвеститорите.

Хейнс ще бъде пожертван, а на негово място ще застане Джон С. Чен, който ще заеме и длъжността на изпълнителен председател. Чен е многоуважавана фигура в технологичния свят. Преди да поеме кормилото на BlackBerry, той е заемал същата длъжност в Sybase, но и е в борда на Wells Fargo и Walt Disney. Той ще бъде на тази позиция, докато не бъде открит постоянен директор.

Края на преговорите с Fairfax бележат и края на постоянните спекулации около бъдещето на BlackBerry...поне за сега. Въпреки това двете компании остават свързани, тъй като Прем Уатса, изпълнителният директор на Fairfax, ще заеме позицията в борда на директорите. В момента акциите на компанията се търгуват срещу 6.33 долара. Ще очакваме с интерес развитието на тази тема.

От върха до дъното - тъжната история на BlackBerry

 

Тагове: