Съобщава се, че Apple е прекратила отдавна разработваните си планове за създаване и пускане на пазара на електрически автомобил. Журналист от реномираната медия Bloomberg сподели чрез неназовани източници, че компанията е информирала членовете на екипа за тези планове през седмицата.

Твърди се, че екипът зад автомобила е имал близо 2000 членове. Те са били информирани за промяната в плановете от оперативния директор Джеф Уилямс и вицепрезидента на Apple, отговарящ за проекта - Кевин Линч. В доклада се добавя, че някои от засегнатите служители ще бъдат преместени в отдела за генеративен изкуствен интелект на компанията. Други членове на екипа може да бъдат напълно съкратени, но няма информация за това колко работни места ще бъдат съкратени.

Въпреки че Apple никога не е разкривала официално плановете си за създаване на автомобил, слуховете за такъв проект се появяват от близо десетилетие. През февруари 2015 г. се появиха непотвърдени съобщения, че Apple е започнала да разработва автомобил под кодовото име Titan. Говореше се също, че Apple тества самоуправляващ се автомобил.

През годините проектът е имал своите възходи и падения. През 2016 г. в интернет се появиха слухове, че Apple е редуцирала ресурсите по проекта, а през 2021 г. няколко от топ мениджърите, ръководещи подразделението, напуснаха Apple.

Проектът за автомобил на компанията е бил и част от схема за бизнес шпионаж. По-рано през 2024 г. бившият инженер на Apple Сяолан Джан беше осъден на 120 дни затвор в Калифорния. Той беше осъден за кражба на информация за автомобилния проект на Apple, която изпрати на китайска компания за самоуправляващи се автомобили.

Преди днешния развой най-новият доклад за проекта за автомобил на Apple дойде само преди месец. През януари Bloomberg съобщи, че Apple е решила да не прави истински автомобил без шофьор в полза на по-малко амбициозен електрически автомобил с целева дата на пускане на пазара 2028 г. Само месец по-късно изглежда, че Apple най-накрая е решила да сложи край на този автомобилен проект в полза на опитите си да настигне Microsoft, Google, Meta и други компании в разработването на генеративни услуги с изкуствен интелект.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сбогом на триенето: този нов диск побира масивните 1 петабайт данни