Имаме добри новини, ако мястото в акаунта ви в Google е изчерпано. Учени от Шанхайския университет за наука и технологии току-що откриха как да поберат до един петабайт данни на оптичен диск, като съхраняват информацията в 3D формат. С други думи, това са 125 000 гигабайта на един диск с размерите на DVD, или това, което специалистите наричат "супердиск".

Оптичните дискове като DVD и Blu-ray са евтини и издръжливи, но не могат да съхраняват много данни. Досега те съхраняваха данни в един слой информация, която се разчиташе с помощта на лазер. Вече можете да се сбогувате с тези малки дискове благодарение на нова техника, която може да чете и записва до 100 слоя данни в пространството от само 54 нанометра, както е описано в нова статия, публикувана в списание Nature.

"Това би могло значително да намали отпечатъка, както и потреблението на енергия на бъдещите големи центрове за данни, осигурявайки устойчиво решение за цифровата икономика", казва Мин Гу, професор в Шанхайския университет за наука и технологии и един от съавторите на статията.

От гледна точка на обема това е значително по-голям капацитет, отколкото можете да получите с флаш памет или дори с хибриден твърд диск (HHD). В перспектива един оптичен диск е висок около 1.2 мм. Един масив от HHD дискове, който може да побере петабайт данни, би бил висок около 200 сантиметра. Еквивалентен масив от Blu-ray устройства за съхранение би бил висок над 2 метра.

Техниката е изисквала от изследователите да разработят изцяло нов материал, който има лесно за запомняне име - дотиран с багрило фоторезист с луминогени, предизвикани от агрегация, или AIE-DDPR, ако държите на съкращенията. AIE-DDPR е изключително еднороден и прозрачен филм, който позволява на изследователите да го обстрелват с лазери в мащаба на наночастиците с прецизност, позволяваща безпрецедентен метод за съхранение.

Намаляването на размера и мащаба на съхранението на данни може да има огромни последици не само за бизнеса в интернет, но и за екологичния отпечатък на технологичната индустрия.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz

Тагове: