Citroën обновява изцяло моделната палитра на своя бестселър, продаден в над 1.5 милиона екземпляра на европейския пазар от 2016 година насам. Емблематичният за марката модел се радва на голям интерес и успех сред потребителите и до днес, като графиката на продажбите му продължава на стабилни нива през целия му жизнен цикъл.

С всяко ново поколение на C3 Citroën буквално разтърсва пазара, представяйки иновативни концепции и запазвайки доказалите се във времето качества – уникален, ярък дизайн, забележителен комфорт, полезно в ежедневието оборудване и привлекателно ценово позициониране.

Новият С3 не прави изключение от тези правила, внасяйки наистина свежа и различна нотка сред хечбек моделите с бензинов двигател в В сегмента на пазара. Иновативен, модерен и интелигентен, той бележи подобрение в сравнение с предходното поколение във всяко отношение. Създаден преди всичко, за да отговори на нуждите и предпочитанията на широката потребителска аудитория, новият модел е модерно и достъпно решение, което предлага разнообразни възможности, адаптирани към конкретните изисквания на клиента по отношение на задвижването.

В новия C3 всичко е проектирано с основната цел да осигури лекота, простота и удобство за собствениците на модела. Ярък пример в това отношение е версията Hybrid 100 в гамата на новото поколение, която осигурява много по-лесен и достъпен път към електрическата мобилност. Тя е в състояние да покрива до 50% от градските пътувания в напълно електрически режим на движение без никакви притеснения и ограничения за автономния пробег и зареждането на акумулаторната батерия, осигурявайки възможност на клиентите да се насладят на плавното и динамично пътуване на електричество при едновременно намаляване на разходите и екологичния отпечатък. Отивайки още по-далеч във високотехнологичните решения, за първи път при C3 инженерите на Citroën са използвали новаторската, уникална за марката система на окачването с прогресивни хидравлични елементи Progressive Hydraulic Cushions®, която се предлага стандартно при всички версии на модела. Тя допълва усещането за пълен комфорт, уют и защита, осигурен от обновените седалки Citroën Advanced Comfort и новата архитектура на арматурното табло C Zen Lounge, създадена да осигури още по-спокойна и комфортна атмосфера в интериора със своя изчистен стил, компактен волан и предимствата на Citroën Head-Up Display по отношение на комфорта и безопасността.

Усещането за комфорт и спокойствие е свързано и с фактори като лесния достъп до вътрешното пространство, както и с простора и функционалността на обемите в купето. Новият С3 бележи сериозен напредък и в двете области със своя увеличен клиренс и височина на каросерията, без да прави компромиси с важната в градски условия дължина на автомобила, която със своите 4.01 метра гарантира отлична практичност и маневреност. И разбира се, C3 разполага с цялото необходимо оборудване, за да превърне всяко пътуване в спокойно и зареждащо изживяване с модерни удобства като 3D онлайн навигацията с 10-инчов сензорен екран, автоматичната климатична инсталация и функциите за безжично зареждане и интеграция на приложенията на смартфона.

По този начин новият C3 успява да предложи оптимално съчетание от дизайн, комфорт и технологии, запазвайки своето извънредно привлекателно ценово позициониране. Например версията с 1.2-литров бензинов двигател с мощност 100 к.с. и ръчна предавателна кутия на новия C3, чиито доставки на крайни клиенти се очакват през лятото на 2024 година. На по-късен етап през годината клиентите на марката ще могат да поръчат и хибридната версия със 100 к.с. на новия C3.

 

48V HYBRID – ИДЕАЛНАТА КОМБИНАЦИЯ ЗА МОДЕРНИЯ И ПРАКТИЧЕН ГРАДСКИ АВТОМОБИЛ

Наред с бензиновия 1.2-литров Turbo двигател, новият C3 се предлага за първи път и във версия с хибридно задвижване благодарение на гъвкавостта на модулната конструктивна платформа SmartCar, създадена за постигане на максимална свобода в прилагането на различни типове задвижване. Версията Hybrid 100 на новия C3 прави електрическата мобилност много по-достъпна с внедряването на системата за задвижване Hybrid 48V. Със своите компактни размери, ниско тегло и разумна себестойност това технологично решение е особено подходящо за универсалните градски автомобили, осигурявайки възможност за осъществяване на до 50% от градските пътувания в изцяло електрически режим.

Системата не поставя обичайните за електромоибилите ограничения по отношение на пробега и зареждането и осигурява достъп до всички предимства на електрическата мобилност - от плавното и динамично пътуване без шум и вибрации до възможността за движение в зони с ограничения на емисиите. Всичко това при едновременно намаляване на експлоатационните разходи и екологичния отпечатък.

Хибридното задвижване съчетава предимствата на бензиновия и електрическия двигател - двата мотора могат да работят заедно или поотделно в зависимост от конкретната ситуация, а взаимодействието им се осъществява напълно автоматично без намесата на водача. Системата, използваща технологията Hybrid 48V, е изградена от следните основни компоненти и агрегати - литиево-йонна акумулаторна батерия с напрежение 48V, която се зарежда в определени фази на движение, ново поколение трицилиндров бензинов двигател с мощност 100 к.с. (74 кВт), проектиран специално за употреба в хибридни системи за задвижване, и нова електрифицирана трансмисия с два съединителя ë-DCS6 с вграден в нея електродвигател ë-Motor с мощност 15.6 кВт, произведен във Франция.

Повече удоволствие от шофирането при едновременно намаляване на разхода и емисиите. Hybrid 100 предлага плавно движение с подчертано удоволствие от шофирането благодарение на въртящия момент от 205 Нм (55 Нм от електромотора). Едновременно с това гъвкавото решение е изключително ефективно и спомага за намаляване на емисиите и разхода на гориво с почти 10% в сравнение с еквивалентна бензинова версия.

Официалните данни в смесения цикъл на WLTP сочат 117 грама CO2/км, а при необходимост от силно ускорение тяговият електродвигател отдава допълнителна мощност от 9 кВт (около 12 к.с.), която гарантира отличен комфорт и динамика по всяко време, осигурявайки спокойствие и безопасност при маневри за изпреварване например.

Двигател 1.2 Turbo. Базовата версия на Citroën C3 се предлага с 1.2-литров бензинов турбодвигател с максимална мощност 100 к.с. в комбинация с шестстепенна ръчна предавателна кутия. Агрегатът е изцяло модернизиран за постигане на максимална ефективност и надеждност и вече използва ангренажна верига на газоразпределителния механизъм.

В новия C3 двигателят осигурява възможност за постигане на достъпно ценово равнище и отлична гъвкавост при различни условия на употреба. В смесения цикъл на WLTP тази версия цели постигането на емисии в размер 126 грама CO2/км (хомологацията е в процес на одобрение).

 

УНИКАЛНО КОМФОРТНО ИЗЖИВЯВАНЕ

C3 е прочут със своето плавно движение и висок комфорт на возене, а новото поколение акцентира допълнително върху тези силни страни на модела, съчетава удоволствието от шофирането с усещането за пълно спокойствие, уют и защита от външните смущения за всички в купето.

Система на окачването Citroën Advanced Comfort®. За първи път в историята на C3 Citroën предлага своята уникална новаторска технология на окачването Citroën Advanced Comfort® с прогресивни хидравлични елементи Progressive Hydraulic Cushions стандартно за всички версии на модела. Освен амортисьорите и пружините в окачването на всяко от колелата се използват и по два хидравлични ограничителя, които заместват традиционните механични ограничители и се грижат за оптимизиране на работните характеристики на окачването – единият във фазата на сгъване (компресия), а другият във фазата на разгъване, или декомпресия.

Това технологично решение дава на инженерите по-широки възможности и свобода при настройките на ходовата част на C3, създавайки впечатлението, че автомобилът се носи плавно като летящо килимче при движение през неравностите. Повишеният комфорт е особено впечатляващ при ниска скорост на движение и преминаване през участъци с лоша настилка и "легнали полицаи". В средните скоростни диапазони това нововъведение спомага за по-добър контрол на колебанията на каросерията - особено в надлъжна посока, поддържайки стабилно хоризонтално положение при пътуване по неравни пътища.

Седалки Advanced Comfort®. Като перфектно допълнение към комфортно ориентираното окачване седалките Citroën Advanced Comfort® на новия C3 също гарантират оптимална ергономия и позиция на тялото. Техният дизайн е съобразен с характеристиките и отчита спецификата на модела с използване на допълнителен обем от пенопласти (+10 мм) в тапицериите, които осигуряват приветливо усещане за мекота от първия контакт и максимална опора и почивка за тялото независимо от продължителността на пътуването.

C-Zen Lounge Concept. Оформлението на предната част на купето създава семпла, уютна и ергономична атмосфера, която намалява стреса и натоварването за водача и пътниците и осигурява усещане за спокойствие и почивка. Този ефект се постигна на първо място чрез минималистичния дизайн на арматурното табло, което е ориентирано хоризонтално и засилва впечатлението за широчина и освобождава пространство за водача и неговия спътник отпред със своята лекота и ефирност. Структурата му е ясно разделена на две нива - приборите и другите технологични елементи са поместени в горната част, а отдолу е оформена уютна, тапицирана с текстил секция в стил "домашен диван" - Sofa Design.

Липсата на класическия блок контролни прибори в горната част е ярко разграничение от традиционното оформление на арматурното табло. Дебют в новото поколение на C3 прави новият Citroën Head-Up Display, който отразява най-важната за водача информация за автомобила върху огледалния черен панел между горната секция на таблото и долната част на челното стъкло.

Това интелигентно решение елиминира дублирането на информация между показанията на блока на контролните прибори и head-up дисплея, характерно за досега използваните решения в тази област, и гарантира, че водачът ще получи лесен и безпрепятствен достъп до цялата основна информация, от която се нуждае, без да се налага да откъсва очи от пътя. Това нововъведение е съчетано с нов, компактен мултифункционален волан с по-малък и по-лесен за използване диаметър.

 

ПОВЕЧЕ ПРОСТРАНСТВО В ИНТЕРИОРА БЕЗ КОМПРОМИСИ С ДИНАМИКАТА И МАНЕВРЕНОСТТА

Все така пъргав и маневрен. Общата дължина от 4.01 метра на новия C3 е увеличена само с 19 милиметра в сравнение с габаритите на неговия предшественик. Така моделът остава много компактен и маневрен (диаметър на завой 10.6 метра), заема малко място на пътя и е изключително лесен за паркиране.

Облекчен достъп до вътрешното пространство. С височината си от 1.57 метра (без релси за багажник на покрива) каросерията на новия С3 е с почти 100 милиметра по-висока от тази на предишното поколение. Първото предимство на тази промяна е увеличеният клиренс, който бележи ръст от 135 милиметра при предходния С3 до 197 милиметра при новата генерация. Наред с напомнящата на SUV моделите външност на новия модел това повдигане на каросерията благоприятства по-лесното качване и слизане от автомобила - изключително важен фактор от гледна точка на комфорта на водача и пътниците, който спомага и за по-лесното и безопасно преодоляване на често срещаните при градско и извънградско шофиране неравности по настилката.

По-просторен и комфортен интериор с повече място в областта на краката, главите и лактите на водача и пътниците. Позицията на седалките при новия модел е със 76 милиметра по-висока в сравнение с тази при предходното поколение и позволява на водача и пътниците да заемат по-висока и самоуверена позиция с повишено усещане за контрол и безопасност. Всички на борда на новия С3 могат да се възползват и от предимствата на по-добрата видимост във всички посоки, което допринася за повече спокойствие и приятни емоции по време на път. Наред с това увеличените размери на каросерията осигуряват повече пространство в областта на главите (+31 милиметра спрямо средните за този сегмент от пазара стойности) и позволяват по-голям диапазон на регулиране на седалките и повече пространство за краката на пътниците. Пространството за краката на пътуващите на втория ред седалки е увеличено с поне 20 милиметра в сравнение със средното за класа. Положени са и специални усилия за осигуряване на повече пространство в областта на лактите, което е 19 милиметра по-голямо спрямо средните за този пазарен сегмент стойности за пътниците отзад и с 21 милиметра по-обширно за водача и неговия спътник отпред.

Транспортирането на вещи и багаж в новия C3 е изключително лесна задача. Увеличеният по размери интериор се отличава с редица полезни и находчиви решения за съхранение на вещи в отделенията в облицовките на вратите, централната конзола и под централния подлакътник, а в централната конзола е вграден индукционен панел за безжично зареждане на смартфони.

Обемът на багажника е увеличен с 10 литра, за да достигне щедрите 310 литра. При необходимост товарният му капацитет може да бъде увеличен допълнително и гъвкаво чрез разделената в съотношение 60/40 задна облегалка.

 

ПОВЕЧЕ ФУНКЦИИ, CВЪРЗАНОСТ И TEХНОЛОГИИ

Новият C3 предлага отлична комуникационна свързаност в две нива на инфоразвлекателната система, които улесняват бързия достъп до необходимите на водача и неговите спътници интелигентни и полезни функции. Така новото поколение улеснява пътуването и прави модерния, изцяло свързан стил на живот много по-лек и приятен.

·       Smartphone Station е стандартна за нивото на оборудване You и включва вградена стойка за смартфон, която дава възможност на водача да постави своето мобилно устройство като в докинг станция и автоматично да стартира специалното ново смартфон приложение чрез безжичната технология за връзка NFC (Near Field Communication). То на свой ред осигурява лек и безопасен при шофиране пряк достъп до приложенията и услугите за мобилен телефон, радио, навигация и музика на личното мобилно устройство. Приборите за управление на функциите на волана на C3 от друга страна позволяват ръцете на водача да останат на него през цялото време, а бутонът за "Начало" (Home) улеснява директната навигация към началната страница на приложението.

·       3D навигацията с 10-инчов сензорен екран е част от стандартното оборудване на нивото Мах. Централно разположеният ергономичен цветен екран с диагонал 10.25 инча използва вдъхновена от смартфоните "уиджет" архитектура, за да осигури виртуален достъп чрез преки връзки (shortcuts) до основни функции като навигация, мобилен телефон, радио, важни приложения и мултимедийна информация. Възможността за безжична WiFi връзка дава възможност за смартфон интеграция с инфоразвлекателната система и осигурява съвместимост с Apple CarPlayTM и Android AutoTM.

·       По желание клиентите могат да се регистрират за едно или и за двете нива на абонамент за услугите Connected Services и да се възползват максимално от възможностите на инфоразвлекателната система в своя автомобил чрез личния си акаунт в MyCitroën в интернет или в приложението MyCitroën App. Connect One предлага незабавен достъп до e-Call и Citroën Assistance, както и различни услуги за дистанционна техническа поддръжка и дигитална инструкция за експлоатация на автомобила. Connect Plus на свой ред предлага информация за пътнотранспортната обстановка в реално време и осигурява на водача възможност за избор на оптималния маршрут във всяка ситуация въз основа на изчисляване на алтернативните маршрути с отчитане на прогнозата за трафика и участъците с бавно движение и задръствания.

Teхнологии за повече спокойствие и безопасност. В допълнение към основното оборудване, като автоматичната климатична инсталация, асистента за паркиране и видеокамерата за задно виждане, функциите за безжично зареждане и съвместима с Apple CarPlayTM и Android AutoTM смартфон интеграция, новият C3 предлага и редица модерни технологии за асистенция, създадени с грижа за менталното и физическото благополучие и безопасност на всички пътници и за улесняване на работата на водача.

·       Active Safety Brake е система за аварийно спиране, която работи в скоростния диапазон от 5 до 135 км/ч, през деня и нощта, за да спомогне за избягване или намаляване на последствията от евентуални травми на пътниците в автомобила, както и на пешеходците и велосипедистите на пътя.

·       Active Lane Departure Warning е активна система, която помага на водача да поддържа движението на автомобила безопасно в пътната лента, като се намесва с леки корекции в управлението или предупреждава водача за отклонения от траекторията при движение с по-ниска скорост.

·       Speed Sign Recognition разпознава показанията на пътните знаци за ограничение на скоростта и ги показва на Citroën Head-Up дисплея, за да информира своевременно водача за ограниченията.

·       Electric Parking Brake изпълнява ролята на ръчна спирачка и използва електрически механизъм за автоматично активиране при изключване на двигателя. Освобождаването също става автоматично при натискане на газта.

·       Hill Start Assist задържа автоматично автомобила за няколко секунди при спиране на наклони над 3%, за да помогне на водача да избегне непреднамерено движение назад.

·       Интелигентните предни светлини използват данни от фронталната видеокамера на челното стъкло и в зависимост от пътната обстановка превключват автоматично между къси и дълги светлини без опасност от заслепяване на водачите на движещите се в близост отпред или в насрещната лента превозни средства.

C3 ще дебютира на пазара с две нива на оборудване:

Амбицията на Citroën е да улесни и опрости максимално избора на нов автомобил за своите клиенти. На изцяло обновения с цел да облекчи търсенето на информация и избора уебсайт на марката потребителите могат да открият:

Базовата версия You, която предлага високо ниво на стандартното оборудване, включващо предни LED светлини, система на окачването Citroën Advanced Comfort®, система за аварийно спиране Active Safety Brake, нова система за показанията на контролните прибори със Citroën Head-Up Display, система Smartphone Station, електрически огледала, автоматични светлини, сензори за паркиране на заден ход, заден спойлер, ограничител на скоростта, климатична инсталация с ръчно управление и шест въздушни възглавници.

Върховата версия на оборудване Max добавя към всичко това двуцветно външно лаково покритие с контрастен покрив и декоративни релси на покрива, защитни панели на дъното в предната и задната част, 17-инчови алуминиеви джанти с полирана повърхност, задни LED светлини и тонирани стъкла на задните прозорци. В интериора клиентите ще намерят цветен сензорен екран с диагонал 10.25 инча и последно поколение инфоразвлекателна система с 3D навигация, седалки Citroën Advanced Comfort с тапицерии TEP/текстил Metropolitan Grey, сгъваема в съотношение 60/40 облегалка на втория ред, автоматична климатична инсталация, безжично зареждане на мобилни устройства, задна видеокамера, електрохроматично огледало за обратно виждане и електрическо задвижване на задните прозорци, електрически сгъваеми и отопляеми външни огледала, автоматични чистачки и интелигентно управление на фаровете.

Снимки: Citroën