Наскоро Mercedes-Benz се обърна към "рентгеновото зрение" - не за да вижда през стените, а за да надникне в същността на автомобилните катастрофи и да се запознае с безопасността на автомобилите. За първи път бе направена рентгенова снимка на сблъсък на автомобил, което позволява на компанията да проучи още по-отблизо вътрешната му динамика.

За целта автомобилният производител си партнира с фондация "Фраунхофер" и Института "Ернст Мах" във Фрайбург. Екипът се отказа от слабите светкавици за изобразяване и използва свръхнатоварен линеен ускорител, който по същество представлява подобрен рентгенов апарат, който може да заснема по 1000 изображения в секунда. Това им позволява да видят безумния начин, по който автомобилът се смачква и как се движи тестовият манекен.

Тези видими резултати биха могли да бъдат златна информация за инженерите по безопасността, които най-накрая могат да видят точно как различните части на автомобила се притискат и как манекенът реагира вътре, като например притискане на гръдния кош или деформация на определени части. Това ще им позволи да открият слабите места и да проектират още по-безопасни автомобили за водачите по пътя.

За да се гарантира безопасността на самите изследователи, Институтът "Ернст Мах" разработи строга концепция за радиационна защита, включваща бетонна стена с дебелина 40 сантиметра около зоната за изпитване и масивна 45-тонна защитна врата, с поставени дозиметри за внимателно наблюдение на нивата на радиация. Операцията е получила зелена светлина от държавните органи, което гарантира, че новаторските изследвания се провеждат без компромис с безопасността.

"Mercedes-Benz X-ray crash поставя крайъгълен камък в разработването на инструментите на бъдещето", обяснява Маркус Шефер, член на управителния съвет на Mercedes-Benz Group AG и неин главен технологичен директор. "Благодарение на директния поглед към скрития интериор той може да помогне да се направят важни заключения за по-нататъшното подобряване на безопасността на автомобила."

Снимка: Unsplash/Mercedes

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат