Tesla официално загуби титлата си на най-голям продавач на електрически автомобили в света. 
BYD, китайски автомобилен производител, е доставил 526 409 автомобила през четвъртото тримесечие на 2023 г., като с лекота е изпреварил Tesla с 484 507 автомобила, съобщиха от компанията преди броени дни. Все пак продажбите на Tesla надминаха очакваните от анализаторите около 476 000. 
Моментът е огромна повратна точка за BYD, подкрепяна от Уорън Бъфет, след като през втората половина на 2023 г. тя беше по петите на Илон Мъск. 


Това е сигнал за следващия етап от дългоочакваното китайско превземане на сегмента на електромобилите. Компании като BYD са направили огромни крачки напред в качеството и достъпността, които биха могли да им помогнат да навлязат на пазара в САЩ. В същото време американските марки губят популярност сред купувачите в Китай. 
BYD продава по-голямата част от своите автомобили в Китай. 
През по-голямата част от изминалата година Tesla губи влиянието си върху пазара на електрически превозни средства, тъй като все повече конкуренти навлизат в тази област, а клиентите имат повече възможности. Това доведе до поредица от намаления на цените в САЩ и Китай, които намалиха печалбите на Tesla. 
Въпреки бурната година за производителя на електромобили Tesla успя да постигне целта на Мъск за доставка на 1.8 млн. автомобила за годината. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Автомивката: неочакваният смъртен враг на поне една Tesla Model 3