В страховита научнофантастична сцена, която се оказа твърде реална, инженер на Tesla изпита от първа ръка някои от многото човешки страхове относно автоматизираната работна сила, когато според съобщенията е бил наранен от робот във фабриката Gigafactory в Тексас през 2021 г.

Въпреки че инцидентът се е случил преди няколко години, той едва сега излезе наяве след разкази на очевидци, споделени с The Information, като докладът за нараняванията наскоро бе видян от Daily Mail.

Епизодът се е развил, докато инженерът, чиято самоличност остава неразкрита, е извършвал рутинна работа по роботите в завода. Докато два от тях били безопасно изключени, третият останал активен, което не било известно на работника.

Неочаквано роботът притиснал инженера към една повърхност, като механичните му нокти му причинили наранявания, които оставили смразяваща "кървава следа" от гърба и ръката му.

Изпитанието завършва, когато един бързо мислещ колега се намесва, натискайки бутона за аварийно спиране, за да спре движението на робота. Въпреки бързата реакция инженерът получил значителни наранявания, включително открита рана на лявата си ръка. Съответно служителят не е получил отпуск, тъй като прорезната рана не е била достатъчно тежка, за да оправдае болничен ден.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск отговори на съобщенията, като изрази тревога и разкритикува представянето на инцидента.

Мъск се включи в социалните медии, за да отговори на съобщенията, като нарече "наистина срамно", че медиите ще изровят травма отпреди две години, причинена от обикновена промишлена ръка на робот Kuka, която е често срещана в заводите, и ще намекнат, че сега тя е свързана с робота Optimus на Tesla.

Мъск подчерта, че инцидентът е свързан със стандартна ръка на промишлен робот, а не с усъвършенстваните роботи Optimus, които Tesla разработва. Той също така изтъкна потенциала на роботите Optimus да доведат до "бъдеще на изобилието", в което бедността ще бъде премахната, а хората ще могат да имат всичко, което искат по отношение на продуктите и услугите.

С настъпването на новата ера на труда кошмари като този подчертават необходимостта от балансиран подход, който да претегля ползите от автоматизацията спрямо безопасността и етичните съображения на тези, които работят заедно с тези мощни машини. Инцидентът служи като напомняне, че макар роботите да могат значително да повишат ефективността и да поемат задачи, считани за опасни или трудни за хората, при интегрирането им в работната сила не трябва да се пренебрегва първостепенното значение на благосъстоянието на човешките колеги.

Снимка: Unsplash

Виж още: YouTube иска да помислите, преди да публикувате хаплив или обиден коментар

 

Тагове: