Американските собствениците на Mercedes вече ще могат да добавят една популярна екстра към своите премиум автомобили. Става въпрос за ChatGPT, като технологията с изкуствен интелект на OpenAI ще бъде интегрирана към информационно-развлекателна система MBUX. 
Собствениците на модели в САЩ, които използват MBUX, могат да се включат в бета-програма от 16 юни, като активират функционалността на ChatGPT. Това ще позволи на изключително гъвкавия голям езиков модел да разшири уменията за водене на разговори в автомобила. Можете да се включите просто като кажете на автомобила си: "Хей, Mercedes, искам да се включа в бета-програмата". 
Критиците обаче веднага зададоха въпроси относно практичността на това решение. В края на краищата автомобилът е доста добре ограничена среда. Хората трябва да шофират, да навигират и да управляват основните функции на автомобила, без да откъсват поглед от пътя. 
ChatGPT, от друга страна, се отличава с това, че предоставя обратна връзка по всяка тема, и измисля нови факти, за да поддържа обмена безпроблемен. Той може да обобщава и синтезира съществуващо съдържание, да пише или плагиатства код или да ви помогне да измисляте концепции. Но какво от този списък бихте желали да правите, докато шофирате или дори докато се возите? 
Mercedes описва възможностите по следния начин: "Потребителите ще се насладят на гласов асистент, който не само приема естествени гласови команди, но и може да води разговори. Скоро участниците, които поискат от гласовия асистент подробности за дестинацията си, да им предложи нова рецепта за вечеря или да отговори на сложен въпрос, ще получат по-изчерпателен отговор - докато държат ръцете си на волана и очите си на пътя".

Разбира се, едно сравнително сложно запитване като "кой е добрият ресторант по моя маршрут, който е и близо до бензиностанция" може да затрудни традиционния гласов интерфейс.   
Както обикновено, ползите от технологията са донякъде условни и със сигурност са малцина водачите, които биха се възползвали от тази възможност.  
Стои и въпросът за поверителността. Според Mercedes "събраните данни от гласови команди се съхраняват в Mercedes-Benz Intelligent Cloud, където се анонимизират и анализират".
Разработчиците на Mercedes-Benz ще получат полезна информация за конкретните заявки, което ще им позволи да определят точни приоритети при по-нататъшното развитие на гласовото управление. Изводите от бета-програмата ще бъдат използвани за по-нататъшно усъвършенстване на интуитивния гласов асистент и за определяне на стратегията за внедряване на големи езикови модели на повече пазари и езици. 
В крайна сметка това е бета-тест - целта е да научите за какво го използват хората. Така че поглеждаме към иновацията повече положително, отколкото с критика.  

Снимки: Mercedes-Benz

Виж още: Toyota може би е намерила пътя към бъдещето на електромобилите