Наскоро Lexus представи концептуалния автомобил LF-ZC на Японското автомобилно изложение, демонстрирайки последните си постижения в областта на технологията на призматичните батерии. Автомобилът се предлага със забележителния пробег от 980 километра, което го превръща в сериозен конкурент на пазара на електрически автомобили, с двойно по-голям пробег от този на Tesla Model 3.

По отношение на дизайна LF-ZC предлага елегантен и модерен външен вид с ниско висяща линия на покрива и издължено предно стъкло, което обещава обширно зрително поле за водачите. Размерите му с дължина 187 инча са сравними с тези на емблематичния Prius.

Под капака системите DIRECT4 AWD и Steer-by-Wire на Toyota подобряват възможностите за шофиране на LF-ZC, обещавайки динамично и лесно шофиране.

Задвижването на LF-ZC се осъществява от специалната софтуерна платформа Arene OS, която позволява усъвършенствани функции за безопасност и актуализации по въздуха. В интериора просторният екран на инфоразвлекателната система предлага достъп до редица мултимедийни функции.

Мястото на водача е оборудвано с екрани за управление от двете страни на кормилното управление, инструментален панел и head-up дисплей, които осигуряват модерно и интуитивно шофиране.

Една от забележителните характеристики на LF-ZC е неговият "иконом", управляван от изкуствен интелект, който отговаря на гласови команди, предлага указания и адаптира режима на шофиране в зависимост от начина на шофиране и настроението.

Освен това Lexus е включил концепцията си за бамбук CMF (Color, Material, Finish) в оформлението на автомобила, което дава допълнителен тласък на екологичния му характер.

Освен това Lexus подшушна за концепцията за SUV LF-ZL, която се очаква да изиграе важна роля в целта на компанията да бъде изцяло електрическа до 2035 г. Въпреки това подробностите относно датата на пускане на пазара на тази SUV концепция все още не са потвърдени.

Снимка: Lexus

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?