Според виден учен в областта на изкуствения интелект и автономните коли, софтуерът на Tesla е с такова предимство, че дори би могъл да забави темпото на иновации поради липсата на реална конкуренция.

Лекс Фридман от MIT прави заключението си на база на изследванията си на автопилота на Tesla и другите налични системи за автономно управление и помощ. Според него голямата преднина на Tesla ще лиши компанията от творчески подход и ще забави цялостното развитие на сегмента.

Виж още: Електрическият VW ID.3 може да бъде ваш за по-малко от 30 000 евро

Макар да е вярно, че никой друг автопроизводител няма капацитет за софтуерни ъпдейти на Tesla, няколко компании като GM и Porsche вече обявиха, че ще разширят значително усилията си в тази насока. Фридман обаче вижда разликата в това, че софтуерът е в основата на колите на Tesla – нещо, което не е така при нито една друга голяма компания. Наскоро Tesla пусна нова актуализация, която позволява на собствениците да имат по-голям контрол над това кога и как получават нови софтуерни актуализации за техните автомобили.

На теория Tesla наистина е години напред от конкуренцията като софтуер, но тя все още се учи и настройва подхода си когато става въпрос за технологии. От друга страна конкурентите внимателно гледат и със сигурност ще учат много от Tesla, така че конкуренцията в сектора може само да расте в близко бъдеще.