2021 се оказа доста... необичайна година – особено що се отнася до игралния хардуер. В резултат много геймъри се оказаха твърде далеч от любимото си хоби и развлечение – игрите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: US геймърите са похарчили за хардуер сума, равна на военния бюджет на Дания за 2020 г. 


Какво да се прави? Вие искате да играете най-новите и яки игрални заглавия, при това с „всички екстри“ – рей трейсинг ефекти, висока резолюция, стабилен фреймрейт, но или нямате достатъчно добра платформа, която да ви осигури всичко това или просто не можете да се сдобиете с нея в момента.

За щастие алтернатива има, а цената ѝ, както сами ще се убедите по-надолу, е съвсем разумна (дори повече от разумна).

Тя се нарича Nvidia GeForce NOW и ще ви позволи да се насладите на любимите си заглавия, при това буквално на всяко устройство, свързано с интернет.

 

Гейминг в облаците

Когато стартира през 2013 година, услугата GeForce NOW действително изглеждаше като нещо излязло от научнофантастична продукция. Тя обещаваше уникалната възможност да се наслаждавате на любимите си игри винаги и навсякъде, буквално на всяко интернет свързано устройство, при това без компромис с визуалните настройки и броя кадри за секунда.

Макар че технологичната и хардуерна инфраструктура, която стои зад GeForce NOW, е изключително комплексна, принципът на действие на услугата не е сложен за обяснение. На практика приемното устройство, което използвате, за да играете, не е ангажирано с почти никакви интензивни, сложни изчисления, каквито обикновено са необходими, за да се задвижи една тежка, модерна 3D игра с приемлив фреймрейт (60 или повече кадъра в секунда).

Де факто то играе единствено ролята на терминал, а цялата тежка работа се извършва отдалечено, върху специални сървъри, разчитащи на изключително мощен хардуер. След това резултатният геймплей се предава в реално време през интернет на принципа на така добре познатите напоследък стрийминг услуги.

Това означава, че изчислителните възможности на локалния хардуер нямат практически никакво значение за игралната производителност, която получавате. Именно поради тази причина GeForce NOW можете да използвате на изключително широк спектър от устройства – от смартфони и таблети, през мобилни и настолни компютри с произволна конфигурация до умни телевизори. Всъщност GeForce NOW можете да пуснете дори на хладилника в кухнята си, стига, разбира се, той да е интернет свързан и да поддържа някоя от софтуерните платформи, за които е налична GFN апликацията – macOS, Windows, ChromeOS, Android или iOS.

 

Любимите ви игри навсякъде

Все пак, за да се насладите на „ултимативното GeForce NOW преживяване“, има няколко задължителни условия. Първо и преди всичко трябва да сте абонат на услугата. Добрата новина тук е, че за разлика от конкурентите си Nvidia предлага GeForce NOW напълно официално за България. Всъщност компанията вече дори има наличен дедикейтед сървър в София, което гарантира минимален пинг (закъснение при комуникация между него и приемното устройство) и максимално гладко и безпроблемно игрално преживяване.

Второто условие е наличието на стабилна и бърза интернет връзка. Тук ние, българите, всъщност сме изключително привилегировани – широкоизвестен факт е, че въпреки многобройните си други неудобства и недостатъци страната ни може да се похвали с широкодостъпен, евтин и бърз интернет – нещо, за което масовите потребители в САЩ и Германия, да речем, могат само да мечтаят.

Плюс на GeForce NOW e, че Nvidia предлагат не само платен, но и напълно безплатен абонамент, който, въпреки че налага определени ограничения за използване, ви дава възможност да тествате услугата без никакви разходи и обвързване.

Безплатният акаунт изисква единствено регистрация през сайта на GeForce NOW, но позволява игрални сесии, ограничени до 1 час. Освен това нямате достъп до рей трейсинг ефекти и технологии като DLSS, a логването към игрален сървър обикновено не става незабавно – ще ви се наложи да чакате „на опашка“ заедно с другите потребители на безплатни акаунти.

Платеният (т.нар. Priority) акаунт ви гарантира незабавно използване на услугата (т.е. няма да чакате ред), както и достъп до RTX и DLSS. Цената му е 9.99 долара месечно или 99.99 долара на година (което е и по-изгодната опция)

 

Какво ще играя днес?

Това зависи, но не само от личните ви предпочитания. Игрите, достъпни през GeForce NOW, не са точно „безплатни“. Все пак става дума за сериозни, трипъл А заглавия, като Tom Clancy’s The Division и Tom Clancy’s The Division 2, The Witcher III: Wild Hunt, Apex Legends, цялата Assassin’s Creed серия и други. Всъщност пълен списък с всички поддържани гейм заглавия можете да видите тук (https://www.nvidia.com/en-us/geforce-now/games/).

Големият плюс на услугата е, че за да се възползвате от нея, е нужно единствено да притежавате съответната игра в някоя от популярните онлайн платформи като Steam, GOG, Epic. Това е изключително силен коз на GeForce NOW, тъй като алтернативните cloud-базирани услуги (като Google Stadia например) изискват да закупите играта, която ще играете, от съответната платформа, докато тук подобно ограничение не съществува.

Услугата поддържа и доволно много супер популярни free 2 play заглавия, като Counter-Strike: Global Offensive, Apex Legends, Warframe. Освен това, дори да нямате достъп до мощно РС или модерна гейм конзола в момента, това не пречи да купите желаната от вас игра и да ѝ се насладите още днес през GeForce NOW. След време, когато пазарната ситуация се подобри и цените най после „дойдат на себе си“, тя ще ви очаква във вашия Steam, GOG или Epic акаунт.

 

Технически уточнения

За момента услугата предлага максимално достъпна игрална резолюция от 1920 х 1080 пиксела при 60 (и повече) кадъра в секунда. Притежателите на Founders акаунт могат да прибавят към това рей трейсинг ефекти и DLSS, разбира се, за игрите, които предлагат поддръжка на подобни технологии.

За максимално безпроблемно и гладко игрално преживяване Nvidia препоръчват интернет връзка със скорост от поне 50 мегабита, но услугата е достатъчно интелигентна и може гъвкаво да се нагоди към вариациите в пропускателния капацитет, като адаптира качеството на стрийма.

Общо взето, за страна като нашата, където интернет с подобни скорости е сравнително масово достъпен, GeForce NOW e добра алтернатива на традиционните локални гейм платформи (РС и конзоли), особено в условията на, меко казано, безумен пазар, на който хроничната липса на игрален хардуер е комбинирана със скандални пиратски цени.

Услугата на Nvidia ви позволява срещу сравнително скромна сума пари да се насладите на любимите си гейм заглавия, при това „с всички екстри“, и то на произволен хардуер.