Apple представи в понеделник дългоочакваната си стратегия за изкуствен интелект, като интегрира новата платформа Apple Intelligence в целия си набор от приложения, включително Siri, и обяви партньорство с OpenAI за въвеждане на ChatGPT в своите устройства.

С тези стъпки производителят на iPhone се опитва да увери инвеститорите, че не е загубил битката за изкуствен интелект с Microsoft, въпреки че може би е загубил няколко рунда. Microsoft взе ранна преднина в надпреварата за комерсиализиране на изкуствения интелект, като заложи на OpenAI.

Въпреки събитието акциите на производителя на iPhone се понижиха с близо 2% в следобедната търговия, тъй като инвеститорите търсеха повече анонси за ИИ.

Функциите, свързани с интеграцията на ИИ, бяха представени на Световната конференция за разработчици, а Apple показа и най-новата си операционна система за шлема за смесена реалност Vision Pro и iPhone. Компанията заяви, че новите ИИ функции ще се предлагат с най-новия софтуер за нейните устройства и ще позволяват на потребителите да обобщават текст и да генерират друго съдържание като например персонализирани анимации, за да поздравят приятел с рождения му ден.

Apple заяви, че интеграцията на ChatGPT ще бъде налична по-късно тази година и че други функции на ИИ ще последват, като добави, че чатботът може да бъде достъпен безплатно и че информацията за потребителите няма да бъде записвана.

Като част от актуализациите обновената Siri ще се възползва от опита на ChatGPT и ще иска разрешение от потребителите, преди да се обърне към услугата OpenAI.

Докато съперниците ѝ на пазара на услуги с изкуствен интелект се насочват към предприятията, Apple планира да се открои, като направи технологията подходяща за своите над 1 милиард потребители - повечето от които не са любители на технологиите.

Apple заяви, че iOS 18, софтуерът, който захранва водещото ѝ устройство, прави началния екран на iPhone по-персонализиран и включва подобрени версии на вътрешните ѝ приложения.

Новият софтуер ще бъде снабден и с функцията „заключване на приложение“, която ще помогне на хората да защитят поверителна информация. Потребителите могат да изберат да заключат конкретни приложения и да контролират по-строго данните в операционната система.

Apple също така заяви, че от по-късно тази година ще групира съобщенията в своя клиент за електронна поща, като ги категоризира в основна папка, папка за транзакции, папка за промоции и други по-специфични групи, например съобщения от авиокомпания. Категоризацията на високо ниво е подобна на вече съществуваща функция в Gmail на конкурента Google.

Apple съобщи, че ще направи своя шлем за смесена реалност Vision Pro достъпен в още осем държави, включително Китай и Япония. Новият софтуер VisionOS 2 за джаджата ще използва машинно обучение за създаване на снимки с естествена дълбочина и ще разполага с нови жестове.

Apple използва конференцията за разработчици в централата си в Купертино, Калифорния, всяка година, за да представи актуализации на собствените си приложения и операционни системи, както и да покаже на разработчиците нови инструменти, които те ще могат да използват в своите приложения.

От години Apple използва изкуствен интелект зад кулисите, за да захранва функции на своите устройства, като например способността на часовниците да разпознават катастрофи и падания. Компанията обаче не искаше да акцентира върху това как тази технология повишава функционалността на нейните устройства, както направи Microsoft с помощта на ранната си инвестиция в OpenAI.

През януари Microsoft изпревари Apple като най-голямата компания в света по пазарна капитализация, а акциите на Apple изостанаха от тези на другите големи технологични компании през тази година. Гигантът в областта на чиповете с изкуствен интелект Nvidia миналата седмица за кратко изпревари Apple като втората най-ценна компания в света, подчертавайки за някои инвеститори промяната в силата в света на технологиите.

Снимка: Unsplash/Apple

Виж още: AI потребителски изживявания – най-новото от гамите аудиовизуални продукти и домакински уреди на Samsung

 

Тагове: