По случай 20-ата церемония по връчването на наградите BAFTA Games Awards, която ще се проведе в Queen Elizabeth Hall, Southbank Centre, Лондон, в четвъртък (11 април) и ще се излъчва на живо, Британската академия за филмово и телевизионно изкуство обяви, че според скорошно проучване Лара Крофт е най-емблематичният герой от видеоигра, създаван някога.

Гласовете на над 4000 геймъри избраха Лара, която се появи за първи път в Tomb Raider през 1996 г., след което участва в много продължения, spin-off-и, ремастери и дори няколко филма, пред Марио на Nintendo. Изненадващо, Агент 47 от HITMAN на IO Interactive зае трето място. Интригуващо е, че единственият франчайз, който включва двама герои в класацията (Shadowheart и Astarion), е Baldur's Gate 3, и то само от една игра, пусната на пазара преди по-малко от година. Това е доказателство за невероятната работа, свършена от авторите на Larian с играта на годината за 2023 г., поради което е още по-тъжно, че те няма да продължат да работят с прекрасните герои, които са създали.

Очаква се Лара Крофт да се завърне в близко бъдеще. Преди две години беше обявено, че следващата игра от франчайза ще се разработва с Unreal Engine 5 на Epic. Знаем също, че тя ще бъде публикувана от Amazon, която според информацията планира да създаде цяла взаимосвързана вселена на Tomb Raider, която ще обхваща игри, тв предавания и филми. Слуховете сочат, че по предстоящата игра Tomb Raider се работи от доста време; може би ще я видим на някое от предстоящите летни изложения.

Междувременно ето пълните резултати от анкетата:

Lara Croft, Tomb Raider
Mario, Super Mario
Agent 47, Hitman
Sonic the Hedgehog, Sonic
Sackboy, LittleBigPlanet
Pac-Man, Pac-Man
Link, The Legend of Zelda
Master Chief, HALO
Kratos, God of War
Shadowheart, Baldur’s Gate 3
Arthur Morgan, Red Dead Redemption 2
Pikachu, Pokémon
Steve, Minecraft
Solid Snake, Metal Gear Solid
Crash Bandicoot, Crash Bandicoot
Cloud Strife, Final Fantasy VII
Astarion, Baldur’s Gate 3
Kazuma Kiryu, Yakuza
Ellie Williams, The Last of Us
Nathan Drake, Uncharted

Снимка: Unsplash/Square Enix

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение