Измина само месец, откакто Apple разреши емулатори на ретро игри в App Store, а вече имаме втори истински хит. Наскоро пуснатият Gamma е безплатен емулатор на PS1 с много опции и екстри за тези, които искат да се потопят отново в света на блоковите полигони. Той се присъединява към доста популярния емулатор на Nintendo системи с името Delta. Нямаме представа защо тези приложения продължават да носят имената на гръцката азбука, тъй като и двете са създадени от напълно различни разработчици.

Gamma идва с любезното съдействие на разработчика ZodTTD, който е в това пространство почти от зората на iPhone. Приложението е предназначено предимно за смартфона на Apple, но има и специална версия за iPad, което винаги е хубаво. Gamma се интегрира с Bluetooth контролери и клавиатури, предлагайки безброй възможности за въвеждане. Емулаторът също така предлага персонализируеми скинове за контролери на екрана, но всички знаем колко неприятно може да бъде да се играят игри от старата школа със сензорен екран. Все пак е хубаво да имате тази възможност.

Приложението използва синхронизация с Google Drive и Dropbox за архивиране на файловете на игрите и запазените състояния, а софтуерът дори автоматично прихваща обложките на игрите. Цялото това нещо всъщност е базирано на кодовата база за Delta според доклади на The Verge. Както винаги при емулаторите, ще трябва да предоставите ваши копия на игрите. За да останете от правилната страна на закона, конвертирайте заглавията, които вече притежавате, в ROM файлове.

Очевидно е, че има огромен апетит за емулатори в App Store. Delta, емулаторът на конзоли на Nintendo, е основен елемент в класациите още от пускането си, а Gamma в момента е на шесто място - над стрийминг услуги като Disney+ и Hulu, но под TikTok. Отзивите обаче са смесени, като много потребители се оплакват, че потребителският интерфейс се нуждае от освежаване и че някои контролери на трети страни като например устройствата Backbone водят до крашове. Вероятно в близко бъдеще ще има пачове, а междувременно игри като Oddworld: Abe's Oddysee и Crash Team Racing молят за повторно потапяне в тях.

Снимка: Unsplash/ZodTTD

Виж още: Този гигантски динозавър, наречен Разрушителя, е един от най-големите, бродили по земята