Новооткрит 30-метров динозавър, кръстен на хиндуисткия бог Шива "Разрушителя", е тъпкал Аржентина заедно с други дългокраки "мегатитанозаври" преди повече от 90 милиона години, разкриват учени.

В края на миналата година изследователите описаха огромния звяр, наречен Bustingorrytitan shiva, въз основа на вкаменелости, открити в Западна Аржентина. Сега те са работили с художник, за да пресъздадат в зашеметяващи снимки и видеоклипове креданския титанозавър, по-едър вид дългокрак завропод.

Според проучване, публикувано в списание Acta Palaeontologica Polonica, B. shiva е сред най-големите завроподи, регистрирани някога, с приблизително тегло около 74 тона (67 метрични тона). Той не е бил най-големият динозавър - колегата му титанозавър аржентинозавър е един от претендентите за тази спорна чест с приблизително тегло, започващо от 77 тона (70 метрични тона) - но B. shiva все пак е бил всемогъщ член на древната аржентинска екосистема.

Откритието на B. shiva в района на Северна Патагония в южната част на Южна Америка доказва, че "мегатитанозаврите" с гигантизъм над 55 тона (50 метрични тона) са еволюирали отделно в рамките на титанозаврите, според водещия автор на изследването Мария Едит Симон, палеонтолог, ръководила разкопките на B. shiva.

"В Патагония все още сме на етап, в който е по-вероятно да открием нещо ново, отколкото нещо познато, а непознатото често е прекрасно", казва Симон в имейл до Live Science. "В публикацията съобщихме за завропод, който се е превърнал в гигант независимо от другите в своята група."

През 2000 г. местен фермер открива първия гигантски фосил от B. shiva в земята си в провинция Неукен. Симон казва, че в началото на 2000 г. отговаря за лабораторията и изследователската зона в близкия палеонтологичен музей "Ернесто Бахман", а през 2001 г. прави разкопки във фермата.

"Когато пристигнахме на мястото, беше наистина вълнуващо", казва Симон. "Костта беше счупена, но приличаше на пищял."

Откритата кост на крака е само началото. Изследователите открили останките на поне четири отделни динозавъра, принадлежащи към новооткрития вид, включително един сравнително пълен скелет и три други непълни екземпляра, според проучването.

B. shiva произхожда от скалите от формацията Хуинкул на възраст от 93 до 96 милиона години, където е открит аржентинозавърът. Костите обаче имат характеристики, които не съвпадат с познатите видове завроподи, включително уникално оформени гребени на раменната и бедрената кост.

Новото изследване показва, че поне две линии гигантски титанозаври - салтазавроидите на B. shiva и логнозаврите на Argentinosaurus - са съжителствали в Северна Патагония в средата на периода креда (преди 145 млн. до 66 млн. години) наред с по-малките завроподи, се посочва в изследването.

"В екологично отношение всеки от завроподите се е различавал от другите - с различни зъби, глави и тела", казва Симон. "Това показва, че всички те са успели да намерят форма, в която да живеят, без да се конкурират помежду си."

Снимка: Unsplash/Grabriel Diaz Yantén/Paleogdy

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои