Ако не сте прекарали 600 часа от живота си в игра на мобилни игри в тоалетната, може би не познавате Scopely - компанията, която стои зад Monopoly Go. Тя обаче е една от двете компании за разработване на игри, които са попаднали в годишния списък на най-влиятелните компании на списание Time.

Да, както можете да видите в пълния списък, това до голяма степен непознато име от областта на мобилните игри е влязло в топ 100, като създателят на Fortnite Epic Games е единствената друга компания в индустрията, която е попаднала там.

Стига, разбира се, да не броите Nvidia, която е възхвалявана за своя ИИ бизнес, и Microsoft, която като цяло е там за „правене на стратегически ходове“, което, както се оказва, е просто евфемизъм за още ИИ бизнес в този случай. Но да се върнем към Scopley и Monopoly Go, която лежерно е спечелила 2 милиарда долара, откакто стартира през април 2023 г.

Monopoly Go стана и най-бързата мобилна игра, надхвърлила 1 милиард долара под формата на разходи на играчите.

Миналата година Savvy Games Group от Саудитска Арабия придоби Scopely за 4.9 милиарда долара в една от най-големите сделки за сливания и придобивания в историята на гейм индустрията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ето как изследователите разбиха 11-годишна парола за крипто портфейл за 3 млн. долара