Метавселена беше толкова силна модна дума на пандемията, че Facebook стигна дотам, че промени името си на Meta през 2021 г., но миналата година Meta уволни над 11 000 служители. Това може да е една от причините за спад в увереността на гейм индустрията, че всички тези разговори за метавселената ще доведат до нещо. В годишно проучване на професионалисти в областта на видеоигрите, публикувано от Конференцията на разработчиците на игри – голямо индустриално събитие, което предстои през март – отговорите на въпроси относно метавселената и блокчейна показаха малко, но забележимо увеличение на скептицизма през миналата година.

Както и миналата година участниците в проучването избраха Fortnite като най-вероятния кандидат за изпълнение на потенциала на метавселената, следван от Meta, Minecraft и Roblox. Но 45% не са предвидили победител в метавселената и вместо това са казали, че „концепцията на метавселената никога няма да изпълни обещанието си“. 33% от анкетираните казаха същото, когато им беше зададен въпросът миналата година. Така съмнението в метавселената нараства.

Докладът на GDC за 2023 г. за състоянието на игровата индустрия, който обобщава резултатите от проучването, включва обяснение от шест точки на един респондент за техния скептицизъм към метавселената. Ето обобщение на изложените причини, които според GDC „изглежда представляват гласовете на значително мнозинство от респондентите“.

Най-напред не е ясно дори какво представлява метавселената: „Обещанието за метавселена“, както гласи концепцията сега, е нищо. Хората, които се опитват да го продадат, нямат представа какво е то, както и потребителите.

Освен това VR игрите се нуждаят от „среда, наситена с малки интерактивни елементи“, но това е ново предизвикателство за гейм индустрията, която исторически се е фокусирала върху „основен геймплей, графична точност, работа в мрежа и т.н.“. VR шлемовете все още са твърде скъпи, а VR като цяло се нуждае от по-добра стандартизация на контрола. Не трябва да забравяме, че отнема повече енергия, за да играете VR игри, така че „прекомерните“ стратегии за монетизиране като микротранзакциите е по-вероятно да „изтощават“ потребителите.

Напредъкът във VR и хардуера за контрол на движението е огромен, но технологията все още не е достатъчно добра. Дълги времена на зареждане, замъглен текст и неясна графика са постоянни проблеми; хардуерът трябва да бъде по-добър или разработчиците трябва да станат по-добри в оптимизирането на своите игри за платформата.

Мненията на гейм индустрията по свързаната тема с криптовалутата и NFT са се променили малко по-малко според тазгодишното проучване. 5% от анкетираните разработчици са казали, че са подкрепяли използването на блокчейн технология в игрите, но сега са против, а 2% са казали обратното. 25% не изразиха мнение, а останалите казаха, че поддържат същото мнение като преди година: 12% остават в полза на използването на блокчейн технология в игрите, а 56% остават против.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият стандарт за безжично зареждане Qi2 идва в края на 2023 г.