След като тази седмица Органът за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство най-накрая даде положителен отговор на Microsoft за закупуването на Activision Blizzard, очакваме сделката да приключи до края на уикенда. Макар че повечето съобщения бяха съсредоточени върху това, че Microsoft ще получи достъп до игрите за конзоли и персонални компютри на Activision Blizzard, най-голямата причина Microsoft да иска издателя беше, че той е и компанията майка на разработчика, и издателят на мобилни игри King.

Шефовете на Microsoft като ръководителя на Xbox Фил Спенсър не крият, че компанията вижда истинското бъдеще на игрите в разширяването на пазара на мобилни устройства. За това ще помогне получаването на достъп до популярните игри на King, като заглавията Candy Crush, както и до други заглавия, като Call of Duty Mobile и Diablo Immortal и др.

Освен това Спенсър заяви в предишни интервюта, че Microsoft иска да направи нов магазин за мобилни приложения, който ще предложи конкуренция на магазина за приложения за iOS на Apple и на магазина Google Play за игри за Android. В разговор с британския вестник Times през февруари Спенсър заяви:

"Определено получаваме подкрепа от регулаторните органи, когато говорим за отваряне на мобилните устройства и за това да бъдем надеждна алтернатива на трети страни за тези устройства - а днес сме далеч от това".

Въпреки това нов доклад от Windows Central, който използва неназовани източници, твърди, че Microsoft наистина работи по този магазин за мобилни игри. Част от причината е, че според слуховете в близко бъдеще Apple най-накрая ще позволи странично зареждане за устройства с iOS благодарение на Закона за цифровите пазари на Европейския съюз, който беше одобрен през 2022 г. (Google вече разрешава магазини за приложения на трети страни като магазина Samsung Galaxy за устройства с Android.)

Според правилата на ЕС Apple трябва да започне да разрешава странично зареждане на приложения и магазини за приложения на своите мобилни устройства до 6 март 2024 г. Windows Central твърди, че Microsoft се подготвя за този ден със своя проект за магазин за мобилни игри.

Ще бъде интересно да видим как ще бъде приет този магазин за мобилни игри на Microsoft, особено от собствениците на iPhone и iPad.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дори златният Apple Watch за 17 000 долара остана без поддръжка

 

Още от Play