В момента Федералната търговска комисия на САЩ и Microsoft водят съдебен процес по повод желанието на регулатора да блокира придобиването на Activision Blizzard от Microsoft и както изглежда се случва всеки път, когато голяма компания за игри се обърне към съда, е имало случайно изтичане на поверителни документи.

Един от документите е имейл от 2020 г. на шефа на Xbox Фил Спенсър, в който той казва, че Nintendo е най-желаната геймърска компания, която Microsoft може да придобие. В края на този имейл е записан коментарът, че Бордът на директорите на Microsoft е видял "пълния текст на предложението за Nintendo (и Valve)" и "напълно подкрепя покупката на всяка от тях, ако се появи възможност".

Спенсър не споменава Valve в имейла, а ние не разполагаме с въпросната "пълна информация", но явно придобиването на Valve е било обмисляно зад кулисите на Microsoft поне толкова сериозно, колкото придобиването на Nintendo.

Според друг изтекъл документ, иззет от анализатора на индустрията Пиърс Хардинг-Ролс, Microsoft оценява стойността на Valve на 6.5 милиарда долара през 2021 г. Той оценява Nintendo на 15.1 млрд. долара, а Tencent е на върха с 32.8 млрд. долара.

Какво би означавало закупуването на Valve от Microsoft за компютърните игри, ако това се случи? Колкото и да е трудно да се разчита на конкуренцията между гигантите, независимата сила на Valve винаги се е усещала като алтернатива на контрола на Microsoft върху компютърните игри. Valve създаде SteamOS под Linux отчасти като спасителен пояс за компютърните игри, ако Microsoft някога отиде твърде далеч в монополизирането на Windows в стил Apple.

В наши дни напрежението между Valve и Microsoft е по-малко - мина известно време, откакто шефът на Valve Гейб Нюъл нарече Windows 8 "катастрофа", а Microsoft възобнови пускането на своите игри в Steam. Все пак на интуитивно ниво е трудно да се повярва, че тази сделка може наистина да се случи, като се имат предвид всички регулаторни мерки, с които Microsoft се сблъска, докато се опитваше да купи Activision Blizzard, което е причината тя да се съди с регулатора в момента.

Припомняме, че софтуерният гигант веднъж вече обмисляше да вземе Nintendo около 2000 г., като тогава съоснователят на Microsoft Бил Гейтс лично бе определил цената от 20 млрд. долара.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ново мистериозно устройство на Valve, сертифицирано в Южна Корея, запали мрежата

 

Тагове: