Това трябваше да се случи в някакъв момент, но от известно време насам любимата портативна гейминг система Steam Deck на Valve пада в класациите за седмични приходи. През последните две седмици обаче тя излезе извън челната десетка, което показва, че конкуренцията на ASUS, Ayaneo, OneXPlayer и Aokzoe е завзела значителна част от пазара на преносими компютри.

Както бе съобщено от GamingOnLinux, продажбите на Steam Deck са се забавили до такава степен, че той вече не е в челната десетка на Valve по седмични приходи. Това само по себе си не е особено изненадващо, тъй като по-голямата част от хората, които наистина го искат, вече са го купили, а възходът на Air 1S, OneXFly и ROG Ally също ще е допринесъл за намаляването на доставките.

Това, което е учудващо обаче, е колко дълго Steam Deck доминира в класациите. Valve изготвя седмични списъци на най-продаваните продукти от гледна точка на генерираните приходи и откакто портативният компютър е пуснат за първи път през февруари 2022 г., той е прекарал 82 седмици в челната десетка.

Това е почти една година и седем месеца. Steam Deck е бил начело на класацията в продължение на общо 38 седмици, което е почти девет месеца на превъзходство по отношение на приходите.

С подобни резултати Valve трябва да е доста доволна от себе си, а решението да направи Steam Deck трябва да се чувства особено добре след разочарованието от Steam Machines и Steam Controller. Разбира се, приходите не са еднакви с печалбата и не знаем колко точно пари е спечелила Valve от всички тези продажби.

Valve даде ясно да се разбере, че появата на нова версия няма да се случи скоро, но в интернет се появиха достатъчно намеци, че някакъв вид обновен Steam Deck може да се появи тази година или може би в началото на 2024 г. Вероятно няма да е по-бърз, нито ще разполага с много допълнителни функции и най-вероятно просто ще е по-евтин за производството на Valve, но се надяваме да има по-хубав екран.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-сетне ще може да играете Diablo 4 в портативен формат, стига да имате тази система

 

Тагове: