Когато през 2020 г. потребители и журналисти получиха за пръв път от Sony новата PlayStation 5, те реагираха с известно недоумение на логото „8K“ върху кутията и на подразбиращото се обещание за пълна разделителна способност 7630×4320. След това бързо забравихме за това, тъй като собственото 8K съдържание и съвместимите с 8K телевизори останаха просто като маркетингов термин досега в живота на PS5.

Но сега Джон Линеман от Digital Foundry откри, че Sony тихомълком е премахнала дългогодишния етикет 8K от кутията на PS5. Обещанието за свръхвисока резолюция вече не се появява на опаковката, показана в официалния PlayStation Direct магазин на Sony - промяна, която изглежда е станала между края на януари и средата на февруари според заснемането на страницата на магазина в Internet Archive (старата кутия с „8K“ обаче все още може да се види при други онлайн търговци на дребно).

Тази промяна в опаковката се очакваше отдавна, тъй като PS5 от години не изпълнява обещанието си за 8K. Макар че Марк Черни от Sony спомена за поддръжката на 8K на предстоящия тогава хардуер в интервю през 2019 г., системата в крайна сметка стартира с доста голяма уговорка „Очаквайте скоро“ за тази функция. „PS5 е съвместима с 8K дисплеи при стартирането си, а след бъдеща актуализация на системния софтуер ще може да извежда резолюции до 8K, когато има налично съдържание, с поддържан софтуер“, заяви компанията в раздел за често задавани въпроси, свързани с пускането на конзолата на пазара през 2020 г.

Повече от три години по-късно тази софтуерна актуализация, позволяваща работа с 8K, все още не се е появила, което означава, че техническата възможност на конзолата да използва 8K графика все още е практически невъзможна за потребителите. Докато не се появи дългоочакваната софтуерна кръпка на Sony, дори игрите за PS5, които рендират кадрите вътрешно с пълна 8K резолюция, все още изтласкват намален 4K фреймбуфер през HDMI 2.1 кабела.

На този етап обаче има основания да се очаква, че обещаният пач може никога да не се появи в стандартната версия на PS5. В момента слуховете говорят за предстоящ ъпгрейд на PS5 Pro от средно поколение, който може да предложи истинска, естествена поддръжка на 8K резолюция веднага след изваждане от кутията. Ако това се случи, премахването на остарялото обещание за „8K“ от оригиналната опаковка на PS5 може да бъде фин начин да се подчертае допълнителната мощност на предстоящия ъпгрейд Pro.

И така, ще пропуснат ли геймърите нещо, ако не преминат към дисплей, съвместим с 8K? Вероятно не, тъй като проучванията показват, че възприеманият качествен скок от 4K към 8K визуално съдържание за повечето потребители и настройки в хола е изключително намаляващ. Освен ако не седите изключително близо до изключително голям дисплей, малко вероятно е дори да можете да усетите разликата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Всеки пиксел в игрите на бъдещето може да бъде създаден от изкуствен интелект

 

Тагове: