Изцяло електрическият Jaguar I-PACE е чудесен пример какво можем да очакваме от близкото бъдеще, що се отнася до движението ни по пътищата. Близко, защото, няма какво да се лъжем – все още (идеалистично) вярваме, че в един момент ще станем свидетели на транспортни услуги тип „Петият елемент“.

Да се върнем на електрическия Jaguar обаче, който е и първият електрически SUV на компанията. Та, I-PACE постигна резултат от 91% за защита на възрастни пътници, 81% за защита на деца и 81% при системите за сигурност, постигайки максимален брой точки при страничен удар и при удар със страничен стълб, успявайки да защити всички критични зони на човешкото тяло.

Отличният резултат на електрическия SUV означава, че и трите члена на семейството PACE на Jaguar - E-PACE, F-PACE и I-PACE, имат максималния петзвезден рейтинг за безопасност на Euro NCAP. Апропо, Jaguar I-PACE е десетият пореден модел на най-големия британски автомобилен производител, който получава пет звезди за безопасност.

Акцентите в дизайна на каросерията включват използването за пръв път в индустрията на елементи от преработен алуминий и първото за Jaguar прилагане на топлинна обработка след създаване на формите, за да се увеличи здравината на алуминиевите сплави, използвани в критичните зони при сблъсък.

Jaguar I-PACE съдържа и модерни технологии за безопасност за защита на участниците в движението и на пешеходците. Технологиите включват повдигащ се преден капак и автономна аварийна спирачка с отчитане на пешеходци и велосипедисти. Автомобилът разполага и със „звукова предупредителна система за превозно средство“ (AVAS), която предупреждава участниците в движението, когато превозното средство приближава. Звукът може да бъде чут при скорости до 20 km/h и надвишава минимума от 56 dB (A), изискван от предстоящото европейско законодателство.

Освен технологиите за безопасност електрическият SUV предлага пълен спектър от модерни системи в помощ на водача като адаптивен автопилот с подпомагане на кормилното управление, асистент за следене на мъртвата точка и помощ при паркиране на 360°.

Технологичните постижения на 2018 и как ще изглежда светът през 2040 – в HiComm брой 210

---

Кои са най-добрите филми, игри и музика за 2018 г. според нашите читатели!