AMD Ryzen 7 5800X3D е впечатляващ геймърски процесор, който въпреки дизайна си без овърклок показва прилични възможности за овърклок на избрани дънни платки. Изглежда, че TSAIK, който е собственият вътрешен овърклокер на MSI, успя да преодолее бариерата от 5 GHz със същия процесор.

TSAIK използва същата дънна платка MSI MEG X570 GODLIKE и повиши референтните честоти до 113.01 MHz заедно с множител от 45.5x. Това повиши AMD Ryzen 7 5800X3D до тактова честота от 5.141 GHz. Интересното е, че за достигане на тази впечатляваща скорост, беше необходимо захранване с напрежение от само 1.2 V.

Тази демонстрация показа впечатляващите възможности за овърклок на най-добрата платка X570 на MSI, MEG GODLIKE. За тези, които се чудят на какъв BIOS работи, това е същият 1.G5T2 BIOS (AGESA 1.2.0.6 Patch C) като предишния овърклок, при който бяха достигнати 4.85 GHz със същия процесор. Въпреки това изглежда, че има специален BIOS за овърклок, който се пази в тайна от AMD, въпреки че чуваме слухове, че този BIOS се очаква да бъде пуснат от някои производители на дънни платки много скоро. Дали той ще успее да премахне принудителните заключвания, наложени от AMD при овърклок, е друг въпрос и само да сме сигурни - овърклокът на Ryzen 7 5800X3D ще анулира гаранцията на процесора.

Що се отнася до това, дали този овърклок е бил стабилен или не, ни казват, че AMD Ryzen 7 5800X3D с 5.15 GHz OC е стартиран само в CPU-z и не са изпълнявани бенчмаркове. Въпреки това очакваме скоро да получим овърклокнати гейминг бенчмаркове за чипа.

Досега отговорът на първия 3D V-Cache чип на AMD от технологичната общност беше като цяло положителен и някои дори стигнаха дотам, че го нарекоха най-бързия процесор за игри. Това предвещава бъдещето на технологията 3D V-Cache и нейната интеграция в бъдещи процесори Ryzen като тези, базирани на ядрото на Zen 4.

Снимка: AMD

Виж ощеNvidia с лоши новини за продажбите на своите продукти