Съобщава се, че шлемът за виртуална и разширена реалност на Apple ще използва технология за сканиране на ириса за логване и плащания според The ​​Information. Докладът, който цитира двама души, участващи в разработването на джаджата, казва, че сканирането трябва да улесни много хора да използват шлемовете със собствените си акаунти.

Системата за сканиране на очите повтаря инструменти на iOS като пръстови отпечатъци на Apple или влизане с Face ID и ще се възползва от многото камери на устройството. Това също би помогнало да се разграничи предложението на Apple от основния му конкурент: Meta Quest Pro, който компанията, известна преди като Facebook, обяви по-рано тази седмица. Quest Pro разполага с обърнати навътре камери, които могат да проследяват движението на очите и лицето, но не ги използва (поне на този етап) за удостоверяване. Според The ​​Information Apple също ще използва обърнати надолу камери, за да заснеме краката на потребителите: част от тялото, която Meta все още мисли как да обхване.

Устройството на Apple се очаква ориентировъчно през 2023 г., но проектът е в процес на разработка от години и датата на стартиране изглежда се е изместила няколко пъти. Слуховата му цена от 3000 долара е два пъти по-висока от цената на Quest Pro, която сама по себе си се продава като слушалка от висок клас за професионалисти, а не като потребителско устройство за масовия пазар. И двете (в случая на Apple според съобщенията) предлагат функции за разширена реалност чрез предаване на видео на живо от шлема към екрана, което избягва някои компромиси на холографската AR, но не предлага същата прецизност като визия в реалния свят. И в двата случая основен фактор привидно е набирането на разработчици за съответните им платформи - преди другият да спечели решаващо предимство във все още нововъзникващото поле на смесената реалност.

Снимка: Unsplash

Виж още: 17-годишен разби изискването за Facebook акаунт при Oculus Quest 2

 

Тагове: