Битката за надмощие в областта на изкуствения интелект между ChatGPT и Gemini се превърна в надпревара между трима, тъй като Meta представи значително подобрена версия на своя асистент с изкуствен интелект. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг смело обяви, че новият и подобрен Meta AI, задвижван от най-съвременния езиков модел Llama 3, е "сега най-интелигентният AI асистент, който можете свободно да използвате".

Meta представи Meta AI за първи път миналата година, но той беше ограничен до САЩ и възможностите му не бяха на нивото на конкуренти като ChatGPT и Gemini. Интеграцията на модела Llama 3, обявена също днес, обаче представлява привидно квантов скок за AI на Meta. Сравнителните тестове, проведени от компанията, показват, че с Llama 3 в основата си Meta AI има потенциала да надмине други модели на ИИ от най-висок клас, особено в области като превод, генериране на диалози и сложни разсъждения.

Преработеният Meta AI вече е директно достъпен през лентите за търсене във Facebook, Instagram (страницата DMs), WhatsApp и Messenger. Освен това можете да получите достъп до него на нов самостоятелен уебсайт - meta.ai. Той може да търси в интернет вместо вас, да предоставя препоръки за ресторанти, полети и други или да разяснява сложни понятия. Във Facebook Meta AI може също да взаимодейства с вашия фийд, като ви позволява да задавате въпроси за съдържанието, което виждате, като например най-доброто време за наблюдение на Северното сияние, след като сте разгледали зашеметяваща негова снимка.

Meta е включила много подсказки под лентата за търсене във Facebook и Instagram, за да ни помогне да се възползваме максимално от възможностите на Meta AI. За щастие все още можем да използваме лентите за търсене за обикновени търсения на акаунти и хаштагове.

Отговорите на Meta AI не са толкова нюансирани и подробни, колкото това, което Gemini би дал за подобни въпроси, но алгоритъмът на Зукърбърг може да се възползва от две ключови предимства. Първо, той е безпроблемно вграден в популярните приложения на Meta - Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger, - което дава на милиардите им потребители удобен достъп до ИИ асистента. Второ, Meta AI не е обвързан с една търсачка; той открито използва както Google, така и Bing за обработка на заявките, което премахва потенциалното пристрастие към алгоритмите на някоя от компаниите.

Една от най-интригуващите части на Meta AI е нейният генератор на изображения Imagine. Тази функция се появи за първи път в WhatsApp преди няколко месеца и позволи на потребителите да създават изображения, генерирани от изкуствен интелект, въз основа на текстови описания. Оттогава тя се разпространи в Instagram и Facebook.

От днес потребителите на бета-версията на WhatsApp и тези, които използват уебсайта за настолни компютри на Meta AI в САЩ, могат да изпробват още по-усъвършенствана версия на Imagine. Тази версия генерира изображения в реално време, докато пишете, като изображението се актуализира, когато добавяте повече подробности, което показва колко далеч е стигнал генеративният изкуствен интелект.

Понастоящем Meta AI работи на английски език и се разпространява в много страни извън САЩ, включително Австралия, Канада, Гана, Ямайка, Малави, Нова Зеландия, Нигерия, Пакистан, Сингапур, Южна Африка, Уганда, Замбия и Зимбабве, като се очаква да бъдат създадени още.

Снимка: Unsplash/Meta

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица