Според The Information Google е отменил събитията по пускането на Gemini, планирани за следващата седмица, и сега възнамерява да пусне своя конкурент GPT-4 през януари. Компанията най-напред загатна за Gemini на I/O 2023, като тогава го изтъкна като основополагащ модел с "впечатляващи мултимодални възможности" в началото на обучението си.

Първоначално Google планираше да дебютира с него преди края на годината в необичайно време между празниците - което не обяви публично, - но източници на The Information заявиха, че Gemini изпитва затруднения с неанглоезичните заявки, което накара главния изпълнителен директор Сундар Пичай да отложи пускането му. Предвижда се Gemini да може да се справя с широк спектър от приложения, като комбинира различни видове данни като изображения и текст за по-усъвършенствани задачи. През май Google заяви: "След като бъде фино настроен и строго тестван за безопасност, Gemini ще бъде наличен в различни размери и възможности".

Очаква се Gemini да доведе до подобрения и в съществуващите продукти на Google с изкуствен интелект, като Bard, Google Assistant и Search. Но като се има предвид значението на тази версия и господстващото положение на конкурента OpenAI в тази област, изглежда, че Google няма да рискува да избърза с пускането на Gemini.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика