Поредица изтекли от OpenAI имейли разкрива много неща за мислите на съоснователя Илон Мъск относно монетизирането на изкуствения интелект, а един от редактираните разговори направо ни кара да повдигнем вежди.

Изпратен в края на 2018 г., което според посочения от компанията график е месеци след като Мъск е напуснал фирмата поради разногласия относно монетизацията, имейлът показва как милиардерът се кара на съоснователите Сам Алтман, Грег Брокман и Иля Суцкевер, че не се опитват да набират пари по неговия начин.

"Моята оценка на вероятността OpenAI да бъде от значение за DeepMind/Google без драматична промяна в изпълнението и ресурсите е 0%. Не 1%", пише Мъск. "Иска ми се да беше иначе."

"За съжаление - продължи той - бъдещето на човечеството е в ръцете на [REDACTED]".

След още едно напълно редактирано изречение Мъск добавя, че "те", които и да са те, "правят много повече от това".

Още две редактирани реплики и собственикът на Tesla и SpaceX добавя, че "наистина се надява" да не е прав, и се оттегля, оставяйки тези от нас, които четат цензурираните версии на размяната, да спекулират за кого точно е говорил.

Очевидният отговор, както отбелязаха хората в Reddit, е или "Google", или "Демис", или "Лари", като се има предвид основателят на DeepMind Демис Хасабис или бившият главен изпълнителен директор на Google и някогашен приятел на Мъск Лари Пейдж - и двамата са правили публични и лични коментари за това как ИИ ще повлияе на човечеството и неговото бъдеще.

Въпреки че Мъск е имал много спорове с Пейдж, не отхвърляйте Хасабис като кандидат. През 2018 г. OpenAI не само беше на години от това да бъде водещ играч в играта с ИИ, в какъвто се превърна с инвестициите на Microsoft, но и DeepMind - която беше придобита от Google през 2014 г. - правеше някои от най-големите постижения в бранша.

Едно предположение на тъмно: Мъск и колегите му - съоснователи на OpenAI, са си приказвали на четири очи с основателя на PayPal и софтуера за наблюдение Palantir Питър Тийл, така че може да е бил и той - но това е много по-малко вероятно, защото той е твърде зает със събирането на данни за правителствата по света, за да навлезе в сферата на изкуствения интелект толкова, колкото другите около PayPal.

Докато Мъск не реши сам да публикува нередактираните версии на съобщенията - което, разбира се, не е далеч от сферата на вероятността, като се има предвид начинът, по който се държи онлайн, особено когато е сърдит, - вероятно няма да разберем кого е обсъждал, когато е размахвал пръст на своите приятели/врагове от OpenAI.

Снимка: Unsplash

Виж още: Специална протеза за ръка осигурява усещане за топлина и студ

 

Още от Tech