Google закри приложението Google Pay. Сайтът 9to5Google съобщава, че старото приложение за плащания на Google е спряло да работи наскоро, следвайки плановете за спиране, които бяха обявени през февруари. Google закрива приложението Google Pay в САЩ, докато NFC плащанията в магазините изглежда все още са с марката „Google Pay“. Не забравяйте, че това е обърканото подразделение за плащания на Google, така че всичко, което се случва, е, че приложение за плащания №3 на Google (Google Pay) се закрива в полза на приложение за плащания №4 на Google (Google Wallet). Закриването завършва краха на подразделението за плащания на Google след много лоши решения и неуспешни пускания на продукти.

Пътешествието на Google в областта на NFC плащанията започна през 2011 г. с Google Wallet (приложения №1 и №4 се наричат Google Wallet). През 2011 г. Google беше технологичен новатор и на практика популяризира идеята за плащане на нещо с телефона си в много региони (със забележителното изключение на Япония). Google достави първите телефони с тази функция извън Япония, бореше се с операторите, които се опитваха да спрат плащанията с телефона, и молеше магазините да получат нови, съвместими терминали. Целият проект на Google беше взривен, когато Apple Pay стартира през 2014 г., а отговорът на Google беше второто приложение за разплащане - Android Pay - през 2015 г. То копира голяма част от настройките на Apple, като например изпращането на платежни токени вместо действителния номер на кредитната карта. Google Pay беше ребрандирана версия на тази конфигурация и се появи през 2018 г.

Версията на Google Pay от 2018 г. е продължение на кодовата база на Android Pay, която е продължение на кодовата база на Google Wallet. Въпреки всички ребрандове приложенията за разплащания на Google бяха еволюция и нито едно от предишните приложения не беше наистина „закрито“ - те бяха ъпгрейднати. Всичко се промени през 2021 г., когато беше пусната нова версия на Google Pay, и тогава подразделението за плащания на Google започна да излиза от релси.

Google Pay от 2021 г. беше напълно различна кодова база, базирана на приложение за разплащания на Google, което първоначално беше разработено за Индия, наречено Google Tez. Tez беше преименувано на Google Pay за американския пазар и пуснато в Play Store. Тъй като е създадено за Индия, където телефонът може да е първото и единственото ви интернет устройство, новото Google Pay имаше много дизайнерски решения, които не бяха подходящи за американския пазар.

За идентификация се използваше телефонен номер вместо профил в Google и когато го стартирахте за първи път, Google Pay не знаеше кой сте. Беше все едно да се регистрирате за нова услуга, която не е собственост на Google. Системата за идентификация с телефонен номер означаваше, че Google трябваше да закрие полезния преди това уебсайт Google Pay, който можеше да се използва за плащания от типа peer-to-peer (P2P) точно както Venmo. Можеше да се влиза само с едно устройство в даден момент, което може би е добре в света на Индия, където има само телефони, но е странно в САЩ, където хората имат телефони, часовници, лаптопи, таблети и персонални компютри.

Тъй като двете версии на Google Pay бяха отделни кодови бази, Google не прехвърли потребителите от старото към новото приложение. Те присъстваха в Play Store като отделни приложения, като и двете се наричаха „Google Pay“, и за известно време беше възможно да изтеглите и инсталирате и двете приложения на устройството си. Големият случай на използване на приложението бяха P2P плащанията, но парите, изпратени чрез новото приложение, не пристигаха в старото приложение и обратно, така че в продължение на месеци от прехода Google Pay просто не беше надеждна услуга за изпращане на пари, която нормалните хора биха могли да разберат.

Google често изглежда като неорганизирана компания с постоянно променящи се приоритети, а голяма причина за това е липсата на инициативи от горе надолу от страна на главния изпълнителен директор. Това означава, че истинската движеща сила на повечето проекти в Google са мениджърите от средно ниво, които се появяват с грандиозни планове и след това напускат - или в немилост, или триумфално, - когато тези първоначални планове се изпълнят. В този случай катастрофата с „новото Google Pay“ е проект, за който се съобщава, че е ръководен от Сезар Сенгупта, шеф на отдела за плащания в Google в периода 2018 - 2021 г.

В цялото това разбъркване на приложенията се губи фактът, че Google реално вече няма система за P2P плащания. Портфейлът поддържа само плащане с докосване, карти за подаръци и шофьорски книжки - няма начин да изпращате пари на приятели, семейство или някой друг.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица