Google скочи в битката на изкуствения интелект доста рано и въведе някои революционни платформи като Gemini. Компанията изглежда работи агресивно, за да гарантира, че нито една функция на изкуствения интелект няма да бъде пропусната. Малко повече от седмица след като Apple обяви своите емоджита, генерирани от изкуствен интелект, наречени Genmoji, които ще помогнат за създаването на персонализирани емоджи символи, Google се включи в играта със собствена версия на творческия инструмент и смята да пусне функцията със серията Pixel 9.

Наскоро Apple сподели, че се фокусира върху персонализирането чрез инструменти за персонализиране с помощта на изкуствен интелект. Нейните Genmoji са революция в създаването на персонализирани стикери и символи, които биха могли да отбележат отличителната ѝ позиция. Google няма да остане по-назад, когато става въпрос за инициативи, и според съобщенията има предстоящ творчески инструмент, който да помогне за създаването на персонализирани емоджита в процес на работа.

Инструментът за генеративен изкуствен интелект ще се нарича Creative Assistant и може да бъде включен в предстоящата серия Google Pixel 9, която ще се появи по-късно тази година. Изглежда, че засега функцията ще бъде запазена за устройствата Pixel, но все още не е сигурно дали възможностите ще бъдат на устройството или в облака.

В доклада се подчертава как функцията е била потвърдена чрез кода, който се появява два пъти в най-новата бета-версия 3 на Android 15. Въпреки че опцията все още не е налична за тестване, има голяма вероятност на потребителите да бъде предоставен избор за ремиксиране на стикери чрез генеративен изкуствен интелект в следващите компилации. Спекулира се, че чипът Tensor G4 ще бъде използван за генерирането на персонализирани стикери в устройството и компанията може да повтори подхода на Apple, като направи технологията ексклузивна за серията Pixel 9.

Макар че от доста време Google предлага възможност за създаване и персонализиране на стикери с приложението си за клавиатура Gboard, с помощта на интеграцията на изкуствен интелект персонализирането може да се издигне на съвсем ново ниво. Инструментът за създаване на стикери може да използва приложението Markup на Google, което вече се занимава с редактиране и етикетиране на цифрови изображения с помощта на машинно обучение.

Тъй като ИИ е ключов елемент за разграничаване на устройствата, Google със своя инструмент Creative може би ще успее да добави уникална търговска точка към серията Pixel 9, помагайки ѝ да се отличи от останалите устройства с Android. Въпреки това тази ексклузивност може да бъде краткотрайна, като се имат предвид сведенията, че функцията ще се появи и в други Pixel-и с Tensor.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първият в света биопроцесор, изработен от човешка мозъчна тъкан, използва милион пъти по-малко енергия