Boot Camp, официалният инструмент на Apple за работа с Windows на Mac, стана жертва на новите чипове на гиганта. Въпреки това не липсва софтуер за виртуализация за Mac с процесори ARM, а Microsoft позволи една такава програма за официално стартиране на Windows 11 на компютри Apple с процесорна фамилия M3.

Според документа за поддръжка, публикуван от Microsoft, потребителите на Mac имат две възможности, ако искат да стартират Windows на своите машини, при условие че закупуването на компютър, предназначен за Windows 11 (кощунство, знаем), не е опция: Windows 365 или Parallels Desktop.

Microsoft казва, че версии 18 и 19 на Parallels Desktop са официално разрешени за работа с Windows 11 за ARM и Windows 11 Enterprise на Mac компютри, задвижвани от фамилиите процесори Apple M1, M2 и M3. Операционната система може да се стартира във виртуална машина, което дава на клиента достъп до повечето ѝ функции, включително мултимедийни технологии, хардуерно ускорение, DirectX 12 и др.

В същото време някои функции не са налични в Parallels Desktop, най-вече поради липсващата поддръжка на вложена виртуализация. По този начин не можете да използвате Windows Subsystem for Android, Windows Subsystem for Linux, Windows Sandbox (специална функция, която ви позволява да стартирате изолирани приложения, без да рискувате основната си инсталация) и Virtualization-based Security, която е известна още като VBS. Ако се нуждаете от някоя от тези функции, помислете за Windows 365 или за закупуване на отделно устройство, създадено за работа с Windows 11 в естествен вид.

И накрая, Parallels Desktop for Mac не може да изпълнява 32-битови приложения за Windows, създадени за ARM (Microsoft премахна 32-битовите UWP приложения за ARM през януари 2023 г.). Apple отдавна се отказа от поддръжката на 32-битови приложения и не можете да направите нищо, за да я върнете в съвременните версии на macOS.

Parallels Desktop 19 за Mac струва 99.99 долара/година за стандартното издание или 119.99 долара за Pro. В момента можете да се сдобиете с последното с 25% отстъпка в Amazon.

Снимка: Unsplash

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone

 

Тагове: