В рамките на последната седмица американското правителство взе безпрецедентни мерки срещу китайската компания Huawei, отрязвайки ѝ възможността за търговски взаимоотношения, с който и да е неин американски партньор. Подобно решение не на последно място е генерален риск и за по идея не особено добрите търговските взаимоотношения между САЩ и Китай.

И докато последствията от решението на Белия дом са повече от видими дори за обикновените потребители, все още не е напълно ясно какво точно стои зад въвеждането на подобна крайна мярка.

Официалното обяснение е, че хардуерът на Huawei поставя САЩ под риск от шпионаж - „външни съперници създават и използват с все по-бързи темпове уязвимостите в информационните и комуникационни технологии и услуги“. И „неразрешеното придобиване или използване на хардуер, създаден от външни съперници, правят тези уязвимости още по-опасни“.

В пресконференция, състояла се преди няколко часа, президентът на САЩ Доналд Тръмп опита да защити позицията си относно Huawei. Запитан от репортер относно мерките срещу китайската компания отговорът на Тръмп съдържаше тревожни нотки.

Тръмп: Huawei е нещо, което е адски опасно. Когато погледнете какво са направили от гледна точка на сигурността и тази на военното разузнаване – това е много опасно. Възможно е Huawei да бъде включена в някакъв вид търговска сделка. Ако направим сделка (с Китай), Huawei може потенциално да бъде добавена под някаква форма като част от нея (следката).

Репортер: А как ще изглежда това (пред света)?

Тръмп: От наша гледна точка ще изглежда адски добре.

Репортер: Но частта с Huawei, как точно ще я обясните?

Тръмп: Твърде рано е да се каже. За момента просто сме много притеснени относно Huawei от гледна точка на нашата сигурност.“

С други думи президентът на САЩ твърди две неща – първо, че „банът“ върху Huawei е наложен, защото се гледа на компанията като заплаха за сигурността и второ, че забраната за търговия с Huawei впоследствие може да бъде използвана като разменна монета при търговска сделка.

Прочетете още: I’ll be back! Първи тийзър на Terminator: Dark Fate (ВИДЕО)

Двете твърдения обаче, поне от наша страна, са несъвместими. Или поне от гледна точка на сигурността те могат да работят, само ако твърденията, че Huawei е опасен за сигурността на САЩ, са блъф.

Защото в противен случай, как точно ще се почувстват американските граждани, когато тяхната сигурност се продава като част от евентуална търговска сделка с Китай? Последната държава, прочее, едва ли ще може да даде достоверно обещание, че ще преустанови своя шпионаж. Подобно обещание не може да направи и САЩ, разбира се. Просто така работи модерният свят. 

Независимо каква сделка направи Тръмп след време, китайските шпионски служби ще продължат да търсят пробиви в сигурността на САЩ. Ако според Тръмп Huawei е била заплаха за сигурността, как точна тя ще престане да бъде такава след евентуална сделка?