Ново проучване показва, че около 200 000 американци могат да загинат всяка година, ако глобалното затопляне повиши средните температури до 5.4 градуса по Фаренхайт (3 градуса по Целзий) над температурите отпреди индустриализацията, а градовете не са подготвени за подобни стойности.

В 106 града в САЩ, където живее 65% от населението, между 1987 и 2000 г. средно 36 444 души са умирали всяка година заради причини, свързани с околната температура. Три четвърти от тези смъртни случаи са били при хора на възраст 75 и повече години.

Ако затоплянето достигне 5.4 F - за което някои експерти по климата предупреждават, че може да се случи до края на века - и делът на възрастните хора в страната се увеличи, както се очаква, този годишен брой смъртни случаи може да нарасне повече от пет пъти, прогнозира проучването. Това би се равнявало на около една трета от броя на хората, които понастоящем умират от рак всяка година в страната.

По-голямата част от тези допълнителни смъртни случаи ще настъпят в северните щати, чиито градове не са добре приспособени към високите температури.

Въпреки това градовете, които се адаптират към горещините, например чрез увеличаване на достъпа до климатици, биха могли да намалят тези смъртни случаи с 28%, пишат авторите на изследването в статия, публикувана в списание GeoHealth.

Проучването има няколко ограничения. На първо място, то не разглежда други причини за смърт, повлияни от изменението на климата, като тези, свързани с болести, разпространявани от вредители, или големи урагани например. Авторите също така са групирали "свързаните с температурата смъртни случаи", като са моделирали как средният брой на смъртните случаи се променя в зависимост от промените в средните дневни температури, което означава, че не са могли да посочат точни причини за смърт, например от топлинен удар. Като се фокусира върху средните и големите градове, докладът не разглежда и въпроса как затоплянето може да засегне селските райони.

Независимо от това Вивек Шандас, професор по адаптация към климата в Портландския държавен университет, който не е участвал в изследването, заяви пред Live Science, че това проучване засилва необходимостта от бърза промяна на инфраструктурата, ландшафта и общностите, за да се вземат предвид по-топлите лета, особено на север. Това може да включва предвиждане на повече сянка и движение на въздуха в плановете на сградите, укрепване на енергийната мрежа и разширяване на зелените площи и дървесните корони.

Въпреки че е важно да бъдем по-добре подготвени за по-екстремни температури, от решаващо значение е и да се справим с основния въпрос за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове почти до нула, за да се стабилизира климатът.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нещо почти изцяло е убило древните ни предци, твърдят учени