Нови изследвания показват, че преди Homo sapiens да се развие, древните ни предци са били изправени пред почти пълно изчезване.

Проучване, публикувано в списание Science, открива геномни доказателства за зашеметяваща популационна имплозия на неизвестен предшественик на човека преди 900 000 години. След някаква мистериозна катастрофа резултатите сочат, че са останали само 1280 размножаващи се индивида, което е спад от 100 000 - брой, който няма да се покачи отново в продължение на още 117 000 години.

"Около 98.7% от човешките предци са били изгубени", казва пред Nature съавторът на изследването Хайпенг Ли, популационен генетик от Университета на Китайската академия на науките в Пекин.

За да може популацията да оцелее толкова дълго, смята археологът от Британския музей Ник Аштън, тя вероятно е "заемала много локализиран район с добра социална сплотеност".

"Ако това е вярно", продължава той, "то тогава си представяме, че тя би се нуждаела от стабилна среда с достатъчно ресурси и малко стрес за системата".

Периодът отпреди 600 000 до 1 000 000 години е бил бурен за предчовешката история. Мини ледниковите периоди и сушите се появявали и изчезвали, а климатът навсякъде бил нестабилен. Много неща остават без отговор за това как са се родили нашите предци в тези условия.

Последното откритие обаче дава нова важна информация. За да се върнат назад във времето, изследователите анализират геномни данни от 3154 души от 50 различни популации. След това те сравняват появата на различни геноми във всяка популация, оформяйки тяхната своеобразна еволюционна хронология.

Въз основа на откритията е възможно това тясно място да е било еволюционният натиск, който е дал началото на Homo sapiens. Според изследователите принуждаването на нашите предци да живеят заедно на малка територия може да е унищожило до две трети от генетичното разнообразие, което да е довело до появата на характерни човешки черти като големия мозък.

"Било е късмет, но от еволюционната биология знаем, че появата на нов вид може да се случи в малки, изолирани популации", казва пред The Guardian старшият автор Джорджо Манци, антрополог в университета Sapienza в Рим.

Каква е причината за изчезването, обаче може само да се гадае. Ли предполага, че причината може да е драстична промяна на климата. Крис Стрингър, ръководител на отдела за човешкия произход в Природонаучния музей в Лондон, не е толкова сигурен.

"Може би тази популация, която се е оказала в тясно място, е била заклещена в някоя област на Африка, заобиколена от пустиня", казва той пред британския вестник.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ето обяснението на тази странна космически въпросителна, уловена на изображение от Дълбокия космос