По-рано тази седмица на космодрума във Френска Гвиана се състоя първият полет на дългоочакваната ракета "Ариана 6", наследник на европейската "Ариана 5", която беше изведена от експлоатация миналото лято. Изстрелването беше успешно, въпреки че не всичко мина по план.

"Ариана 6" се издигна в небето с години закъснение и точно една година след последния полет на "Ариана 5". Изстрелването беше изключително важно за Европейската космическа агенция (ЕКА) и за цялата европейска индустрия за космически полети, тъй като върна на Европа независимия достъп до Космоса.

От експлоатация беше извадена не само "Ариана 5", но и по-малката ракета носител "Вега-С", която имаше технически проблеми и трябваше да бъде спряна за дълго време. След като първата мисия на "Ариана 6" и мисията на Vega-C за връщане към полет са планирани за ноември, ЕКА е спокойна - поне за момента.

"Ариана 6" е двустепенна ракета, проектирана да носи два (A62) или четири (A64) допълнителни твърдогоривни ракетни ускорителя. Космическият кораб е висок 63 метра, а по-малко мощният вариант А62, който излетя тази седмица, може да изведе десет метрични тона на ниска околоземна орбита (НОО).

Освен известно количество манекенско тегло на борда на "Ариана 6" имаше няколко неподвижни експериментални устройства и малки спътници, включително, наред с други, миниатюрната обсерватория за гама-изригвания GRBBeta (2U CubeSat), в която се намира и най-малкият UV телескоп в Космоса с размер само два сантиметра.

По-голямата част от космическите апарати бяха освободени малко повече от час след излитането, като в този момент мисията беше призната за успешна. Последвалата техническа демонстрация на захранването на т.нар. спомагателен двигателен блок (APU) и повторното запалване на двигателя на горната степен на "Винчи" обаче се провали. В резултат на това горната степен не достигна предвидената траектория и отмени планираното деорбитално изгаряне. Също така последните части от полезния товар - две капсули за връщане - не се отделиха от космическия кораб, за да се сведе до минимум космическият боклук, причинен от повредата.

ArianeGroup, основният изпълнител на ракетата, заяви по време на пресконференцията след полета, че не знае причината, довела до проблема. Ще бъдат извършени анализ и разследване. По-важното обаче е, че усложненията няма да повлияят на предстоящите полети.

Понастоящем вторият полет на "Ариана 6" е планиран за декември, а планираното увеличаване на операциите се състои от още шест полета през 2025 г.

Това ще бъде от решаващо значение за няколко клиенти, които с нетърпение очакват "Ариана 6" да изведе полезните им товари в орбита. Един от тях е съзвездието Kuiper на Джеф Безос и Amazon, което иска да се конкурира със сателитната интернет услуга Starlink на Илон Мъск.

Снимка: Unsplash/ESA

Виж още: Arm устройствата с Windows вече могат да подкарат над 1200 игри