Всеизвестно е, че смяната на обстановката често може да направи чудеса за разширяване на хоризонтите ни, но замисляли ли сте се някога какво може да направи едно пътуване в Космоса за ума?

Може да се предположи, че след като са прекарали няколко дълги и изтощителни години в обучение, повечето астронавти са доста безразлични към идеята да видят планетата Земя от стотици километри.

Но очевидно нищо не може да ви подготви за преживяването да видите Космоса със собствените си очи за първи път.

Преживяването често е толкова странно, че няколко астронавти споделят, че са се върнали на Земята с напълно различен поглед върху живота.

За астронавта Майк Масимино преживяването да види нашия свят от перспективата на Космоса е не само зашеметяващо, но и оставя усещането, че е видял нещо, което не би трябвало да се гледа. В интервю за Brut заедно с колегата си астронавт Никол Стот, Масимино, който за първи път посещава Космоса през 2002 г., си спомня точната причина, поради която, виждайки нашата планета отдалече, се е почувствал зле.

„Първата ми реакция беше, че това е твърде красиво, за да го гледат хората“, обяснява той и добавя: „Чувствах се така, сякаш не ни е писано да видим това, че то е нещо като тайна“.

Масимино обяснява, че усещането било толкова силно, че дори отвърнал глава от прозореца за момент, преди да събере мислите си и да погледне отново.

„Тогава се развълнувах и започнах да плача малко, просто от красотата на нашата планета.“

Той казва, че гледката на Земята отвисоко му е дала и нова перспектива по въпроса за изменението на климата, тъй като отдалеч се виждат мащабните промени, които се случват.

„Ако има езерни легла, които пресъхват, ако дъждовните гори започват да изчезват, признаци на замърсяване - можете да ги видите от Космоса“, споделя той.

Бившият астронавт добавя, че все още има време да се направят положителни промени в околната среда, но „трябва да дадем на планетата си шанс да се възстанови“.

Масимо е един от многото астронавти, които са изпитали явлението - обикновено наричано „ефектът на обзора“ - като няколко разказа на астронавти са достъпни в интернет.

Снимка: Unsplash

Виж още: Asus Vivobook S15: нещо различно и ново