Далеч в дълбините на Млечния път лежат две малки, тъмни звезди, които са в последния етап от живота си. На възраст над 10 милиарда години белите джуджета WDJ2147-4035 и WDJ1922+0233 са сред най-старите звезди в нашата галактика и наскоро астрономите откриха нещо специално в орбита около тях: останките от планети, което прави това една от най-старите известни скалисти космически системи.

Астрономите са използвали данни от GAIA, Dark Energy Survey и инструмента X-Shooter в Европейската южна обсерватория, за да надникнат в тази система. Те идентифицираха отломки от орбитиращи планетезимали, които са кълба от прах и скали, създадени по време на планетарното формиране. Изследователите са използвали спектроскопия, за да разгледат светлината, идваща от двете звезди бели джуджета, и да я разделят на различни дължини на вълната, което може да покаже от какви материали са направени звездите и околната материя.

Една от звездите е много червена, показвайки наличието на натрий, литий, калий и може би въглерод. Другата звезда е изключително синя, което се дължи на атмосферата на хелий и водород. Отломките около тези звезди съдържат метални елементи, които предполагат, че идват от планетарни тела.

„Тези замърсени с метали звезди показват, че Земята не е уникална. Там има други планетарни системи с планетарни тела, подобни на Земята“, казва водещият автор на изследването Абигейл Елмс от Университета на Уоруик в изявление. „97% от всички звезди ще се превърнат в бяло джудже и те са толкова вездесъщи във Вселената, че е много важно да ги разберем, особено тези, които са изключително студени. Образувани от най-старите звезди в нашата галактика, студените бели джуджета предоставят информация за формирането и еволюцията на планетарните системи около най-старите звезди в Млечния път.“

Изучаването на древни планетарни системи като тази може да помогне на астрономите да разберат как се е развила галактиката, докато металните елементи стават все по-изобилни с течение на времето, тъй като са създадени от жизнения цикъл на звездите.

„Откриваме най-старите звездни останки в Млечния път, които са замърсени от единадесет подобни на Земята планети“, добавя Елмс. „Удивително е да се мисли, че това се е случило в мащаб от 10 милиарда години и че тези планети са умрели много преди Земята дори да се формира.“

Снимка: University of Warwick

Виж още: Учените откриха огромна „извънгалактична структура“ в скрита зона на Космоса